Continental комбинира предната и вътрешната камера за автоматизирано шофиране

15 август 2019, 13:00

  • Ново системно решение за безопасно прехвърляне на отговорността за шофиране при автоматизирано шофиране
  • Инфрачервената вътрешна камера осигурява важна информация за водача и пътниците
  • С помощта на изкуствен интелект, специални алгоритми непрекъснато адаптират системите за безопасност към пътниците в превозните средства

Едно от основните предизвикателства при автоматизираното шофиране е безопасният преход от автоматизирано към ръчно шофиране. За да се постигне това, се изисква както поглед навън, така и в превозното средство. Резултатът е цялостен модел на околната среда, включващ пътната обстановка, поведението на други участници в движението и състоянието на водача. Само когато информацията от обкръжението е в съответствие с информацията от вътрешността, може да се извърши безопасно прехвърляне. Технологичната компания Continental е разработила подходящо решение под формата на комбинирана система от камери, състояща се от вътрешна инфрачервена камера и външна наблюдаваща камера. Тази система следи както водача, като непрекъснато открива дали той или тя може да поеме отговорност за шофирането, както и пътната обстановка пред автомобила.

Данните от камерата, които се оценяват непрекъснато от съответния софтуер, например показват дали водачът е внимателен или разсеян, обърнат към децата на задните седалки, гледа смартфон или дали ръцете на водача са на волана или зад главата му. „Благодарение на новата система на камерата, превозното средство и шофьорът постоянно се наблюдават. В крайна сметка това се свежда до доверие. Човекът може да бъде уверен, че технологията няма да поеме рязко отговорност без предупреждение, а това ще се извърши според ясни и разбираеми критерии“, казва Георг Биндер, ръководител на отдела за стратегия и планиране, бизнес отдел за система за модерна помощ на водачите в Continental.

Цялостна система от камери като предпоставка за автоматизирано шофиране

С широко портфолио от системи за камери Continental предлага различни опции за реализиране на такава функция в съответствие с изискванията на клиента. В допълнение към модулните решения е възможно да се използват и съществуващи инсталационни пространства. Така наречената „Road AND Driver“ камера е разположена зад предното стъкло на автомобила, над огледалото за обратно виждане. Тя е инсталирана на същото място като съществуващата камера, чийто обектив е насочен към пътя напред и предоставя данните за модерни системи за помощ на водача. Камерите играят ключова роля при внедряването на съвременни системи за помощ на водача и са неразделна част от сензорите за автоматизирано шофиране. Новото поколение камери са с отлични характеристики за нощното виждане и високата разделителна способност на изображението, която сега варира от един до осем мегапиксела, както и бленда до 125 градуса, което дава възможност обектите да бъдат открити още по-рано. В допълнение към конвенционалните процеси на компютърно зрение се използват невронни мрежи, които могат да бъдат мащабирани, за да съответстват на наличния хардуер.

В комбинация с интериорна камера, която разпознава позицията на водача, посоката на погледа му и местоположението на ръцете му – такава система се счита за предпоставка за извеждане на автомобили с автоматизирани функции за шофиране на пътя. Това е така, защото автоматизираното шофиране ще бъде възможно само когато преходът между „автоматизиран“ и „ръчен“ режим на шофиране е безопасен и надежден. Шофьорите трябва да могат да се доверят, че превозното средство ще предаде отговорността само когато са готови да го приемат.

Вътрешният мониторинг оптимизира системите за обезопасяване

Данните от вътрешната камера обаче не се оценяват само за безопасното прехвърляне на функции на шофиране. С помощта на софтуерната функция Ocuupant Safety Monitor може да се използва и за адаптиране на пасивните системи за безопасност, като предпазни колани и въздушни възглавници, към обстановката. Разгръщането на въздушните възглавници, например, може да бъде съобразено с обстановката, открита във вътрешността, за да се оптимизира нейният защитен ефект.

Мониторинг на водачите – част от бъдещата пътна карта на Euro NCAP

Организацията за защита на потребителите Euro NCAP включи в дневния ред темите за наблюдение на водачите и така нареченото наблюдение на бебета и деца в затворени превозни средства, за да се повиши безопасността по пътищата и да допринесе за Vision Zero, бъдещето без жертви или наранявания и без произшествия по пътищата. Разсеяността, умората или забравянето за малки деца или спящи бебета в превозното средство са рискове, които могат да бъдат сведени до минимум чрез новата камера на Continental. Той предоставя ценни данни, въз основа на които могат да бъдат предприети подходящи мерки за противодействие.

Точните сценарии, които ще бъдат от значение за предстоящите разпоредби на Euro NCAP, все още не са финализирани. Вече е ясно обаче, че подобни нови изисквания ще трябва да бъдат изпълнени от 2020 г. или 2022 г. В по-късния момент вече ще се появи на пазара камерата „Път и шофьор” от Continental, като началото на серийното производство е планирано за 2021 г. Първите автоматизирани превозни средства след това вероятно също ще бъдат по пътищата, оборудвани със системи за камери за наблюдение на пътя и вътрешността. Continental вече е в състояние да демонстрира функциите на тази технология и да я използва за нови системи за безопасност – напълно в съответствие с духа на Vision Zero, бъдеще без пътни инциденти.

Източник: Continental

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!