Революцията на електромобилите в Норвегия се оглавява от най-богатите

21 август 2019, 7:00

Предимствата за притежаване на електромобил в Норвегия – един от най-големите световни пазари за електрически автомобили – се ползват най-вече от най-богатите.

Това е според проучване, публикувано от статистиката Норвегия, което разкрива, че вероятността да купите електромобил в Норвегия е почти двойна, ако принадлежите към най-богатия дял от населението.

През първата половина от годината 45 процента от всички автомобили, продавани на пазара, са били електрически, което е значително повече от 31 процента през 2018 г., сочат последните данни, публикувани от Норвежкия информационен съвет за движение по пътищата (OFV).

Model 3 на Tesla има голям успех в Норвегия, като представлява 14 процента от всички нови автомобили, регистрирани през първите шест месеца.

Продажбите бяха стимулирани от въвеждането на Tesla Model 3, който представляваше 14 процента от всички нови автомобили, регистрирани през първите шест месеца, заяви OFV.

Голяма част от успеха на електрическите превозни средства в Норвегия се дължи на щедри данъчни стимули и освобождаване от различни такси. Скоростта на продажбите на електрически автомобили дори доведе до недостиг на данъци върху автомобилите от около 3 милиарда крони (335 милиона долара) в тазгодишния бюджет.

Източник: Automotive News Europe

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!