Проверка на електрическата система на автомобила и почистване на контактните повърхности

22 август 2019, 7:00

Неравномерното запалване и шумовете при стартиране или изключване на двигателя в някои случаи прибързано се свързват с възможен дефект на двумасовия маховик (DMF). Често причината за тези неизправности може да се намери на неочаквано място – в електрическата система на автомобила. С този съвет от сервизната практика, проблемът може да бъде например замърсените и кородирали заземявания. Те са причина и за последваща повреда в електрическата система на автомобила.

Ако контактните повърхности са замърсени с окисляване или корозия, контактното съпротивление се увеличава. Това води до спад на напрежението, което може да причини неизправности в електронните компоненти или да доведе до отказ на електрическата система на автомобила.

Ако например имате повреда в системата за запалване, тя реагира с шумове като тракане от зоната на двумасовия маховик (DMF), съединителя или трансмисията. В резултат на това стартирането на двигателя може също да отнеме повече време, тъй като работи нестабилно. Като част от отстраняване на неизправностите, електрическите контакти трябва да бъдат проверени и почистени, когато е необходимо. Тези контактни повърхности обаче често са трудни за достъп, което прави почистването по-трудно.

Като решение, ZF Aftermarket предлага система за почистване на SACHS за електрически контактни повърхности. Това ви позволява да почиствате лесно и професионално дори непристъпни корозирали или окислени контактни повърхности и да премахнете проблеми с контакта.

Пакетът включва тресчотка, две гъвкави удължения, които ви позволяват да почиствате дори труднодостъпни места, както и 1/4 ” адаптер, самозалепваща се подложка за гайки, болтове и шайби, абразивни почистващи инструменти и приспособление за почистване на батерията със защитна капачка.

Процедура за почистване на контактните повърхности

Почистването се извършва с помощта на абразивни почистващи инструменти, които се избират въз основа на конкретната повърхност и размера. Комплектът включва и адаптер за почистване на контактите на батерията.

Забележка: Използваните снимки и описаната процедура за почистване на електрическите контактни повърхности са примери и могат да варират в зависимост от производителя и модела на превозното средство.

1) Сглобете инструмента за почистване.

Почстващ инструмент

2) Разхлабете скобата на клемата на акумулатора и я извадете от клемата. Спазвайте спецификациите на производителя на автомобила.

3) Проверете клемите на батерията за корозия и замърсяване.

4) Ако е необходимо, почистете клемите на акумулатора с почистващия инструмент.

Инструмент за почистване на клеми

5) Почистените клеми на акумулатора трябва да са сухи и без смазки.

Почистена клема на батерията

6) Проверете скобите на клемата на акумулатора за корозия и замърсяване.

7) Ако е необходимо, почистете скобата на клемата на акумулатора с почистващия инструмент.

Почистване на скобата на батерията

8) Оставете почистената клема на клемата на акумулатора суха и без смазки.

Почистена скоба на батерията

9) Разхлабете болтовите връзки на електрическите контакти.

10) Проверете електрическите контактни повърхности за корозия, окисляване и замърсяване.

11) Ако е необходимо, почистете електрическите контактни повърхности със съответния адаптер.

Забележка: Използвайте сивия пръстен за по-леко замърсяване и покрити повърхности (например кабелни обувки). Използвайте червения пръстен за по-тежко замърсяване и непокрити повърхности (напр. точка на заземяване към корпуса).

Почистване на електрически контактни повърхности

12) Пазете почистените електрически контактни повърхности сухи и без смазки.

Почистена контактна повърхност

13) Затегнете болтовите връзки на електрическия контакт с момента на затягане, определен от производителя на автомобила.

14) Свържете клемите на акумулатора и ги затегнете с посочения момент на затягане. Спазвайте спецификациите на производителя на автомобила.

Източник: ZF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!