Справяне с предизвикателствата на пазара – поглед към бъдещите тенденции за независимите сервизи

28 август 2019, 6:00

Малко индустрии работят с толкова бързи темпове като европейския следпродажбен пазар. Независимите сервизи в цяла Европа непрекъснато усъвършенстват и адаптират своите бизнес модели, за да останат конкурентоспособни. В тази статия Лука Говеан, директор на DENSO за независимия следпродажбен пазар, изброява пет основни предизвикателства, за да помогне на сервизите да се подготвят за бъдещето.

Лука Говеан

5. Разширени системи за подпомагане на водача (ADAS)

Това, което някога беше нова иновация, бързо се превърна в нещо обичайно в дизайна на нови автомобили и макар вашият сервиз да не е с голямо търсене за работа, свързана с ADAS сега, това ще стане в бъдеще. Наскоро Европейската комисия обяви, че системите ADAS ще станат задължителни за всички нови автомобили от 2021 г., тъй като те стават неразделна част от дизайна на автономни и електрически превозни средства. Според Лука Говеан разбирането за това как работят тези системи и как те са засегнати от по-стандартизирани работи по ремонта и обслужването е от ключово значение, ако сервизите ще се възползват от съвременния автопарк.

„Увеличаването на работата, свързана с ADAS, означава, че сервизите трябва да обръщат сериозно внимание на тяхното помещение и оборудване”, обяснява той. „За разлика от случаите, когато индустрията е преминала в компютърно контролирани системи за управление на двигатели и някои сервизи решават да останат специалисти по окачването, няма да може да се избегне ADAS технологията. Дори работата, която е лесна – ремонт на предното стъкло – ще се превърне в специализирана работа, тъй като начинът, по който ADAS системите са свързани в предното стъкло, означава, че камерите и сензорите неизбежно ще бъдат нарушени, което прави системите за безопасност неефективни. ”

За успешното обслужване на ADAS системите са необходими не само специализирани инструменти за калибриране и диагностика, но и правилното обучение е от съществено значение за техниците. Сервизите може да се наложи също така да гарантират, че тяхната бизнес отговорност е актуална, следвайки фабричните процедури и документирайки работата на всяка стъпка.

DENSO помага за разработването на най-новите технологии за безопасност повече от 20 години и застава зад някои от най-иновативните ADAS технологии, включително първата в света двуизмерна система за откриване и разстояние на светлина (LIDAR) през 1996 г. Преди повече от две десетилетия DENSO въведе линеен радар, който сканира област пред превозно средство хоризонтално, за да идентифицира потенциални рискове от сблъсък. Подобни технологии се превръщат в норма в следпродажбения пазар и представят доходоносни възможности за печалба за сервизите, които имат уменията, оборудването, пространството и увереността да работят по тези системи.

4. Електрически и хибридни превозни средства

Трудно е да се повярва, че електрическият Nissan Leaf е наличен повече от пет години и въпреки това мнозина все още считат електрическите и хибридни превозни средства за иновация. В допълнение към предпазните мерки за безопасност, които трябва да бъдат взети за работа по електрическо превозно средство, хибридни превозни средства (които много експерти очакват да се превърнат в норма) имат допълнителни изисквания.

Лука обяснява: „Маслата с по-нисък вискозитет, изисквани от хибридните превозни средства, ще доведат до по-кратки интервали за смяна на маслото. Въпреки че някои форми на обслужване ще станат по-важни, когато премахнете традиционния двигател с вътрешни горене от превозното средство, вие също така премахвате повечето компоненти, които подлежат на износване, което означава, че много сервизи ще трябва да се диверсифицират в други, нови зони за обслужване. ”

Индустрията за ремонт при катастрофи ще трябва да претърпи значително усъвършенстване, за да се справи с опасностите, свързани с електрическите превозни средства. „Простото изваждане на батерията изисква време и специализирани грижи, тъй като те обикновено са защитени в интегриран, сигурен корпус, който да предпазва от вибрации и удари. „Процесът на пребоядисване и повторно оползотворяване също трябва да бъде преразгледан, тъй като електрическите системи на превозните средства няма да реагират добре на високите нива на топлина, генерирана от сушилните камери.“

Литиево-йонните батерии, които обикновено се използват за електрически превозни средства, трябва да се третират с голямо внимание и трябва да се държат в рамките на определен диапазон на напрежение и температура, за да се сведе до минимум риска от експлозия в сервиза. Ще има и ново условие, отнасящо се до начина на изхвърляне на тези компоненти, за да се гарантира безопасна работа по всяко време.

Въпреки че разработването на електрически превозни средства все още е в начален стадий, много ранни модели на електрически автомобили, като Nissan Leaf, сега намират своя път в следпродажбения пазар и техниците трябва да са готови да се възползват от тези възможности.

3. Дигитализация

В наши дни почти всяко превозно средство има вградена телематична възможност, с цифрова свързаност, за да трансформира поддръжката и ремонта на автомобила. Дигитализацията вече промени начина, по който сервизите поръчват части и през следващите няколко години фокусът ще премине към обслужването. Новите технологии ще позволят на сервизите да се приближат още по-близо до клиентите, като разпространението на нови канали и интерфейси нарушава установената норма и ще отвори нови бизнес възможности. Услуги като отдалечена диагностика са сред възможностите с висок марж на печалба, които  генерираните от колата данни създават.

„Според одиторската и консултантска компания PwC до 2025 г. по пътищата ще има повече от 470 милиона свързани превозни средства“, обяснява Лука. „Освен интелигентната свързаност на диагностичните системи, бъдещите превозни средства ще предоставят повече данни, които дават възможност на сервизите да прогнозират по-точно бъдещите изисквания за обслужване и ремонт, като правят по-точни бизнес прогнози и по-ефективен график на работа.“

Скорошен доклад на McKinsey, озаглавен The Changing Aftermarket Game, предполага, че дигиталните продукти и услуги ще представляват нарастващ дял от общата стойност в рамките на пазара. Той прогнозира, че техният дял в приходите от пазара ще се увеличи три пъти с растеж, постигнат основно чрез хардуер – телематични устройства, сензори и дисплеи.

Не са само частите и обслужването са областите, където цифровизацията обещава да наруши следпродажбения пазар, но и поведението на клиентите. Автомобилистите все повече се обръщат към удобството на Интернет за закупуване на продукти и услуги.

„Сега сме свикнали да поръчваме хранителни стоки по всяко време, в което си пожелаем, и да получаваме бърза доставка в момент, който решим. Същото ще бъде и при ремонта на превозните средства, тъй като автомобилистите очакват нови нива на обслужване и 24/7 опит в сервиза. Независимите сервизи могат да се възползват от тази тенденция, като предлагат денонощна услуга, като сигурно приемане на превозни средства по всяко време или дистанционно обслужване “, казва Лука.

2. Мобилност като услуга (MaaS)

С новия тип превозни средства идва нов модел на собственост. Прогнозите са за тенденция към автономно шофиране и моделът на традиционната собственост на автомобили се променя. Внедряването на автономни превозни средства като Mobility-as-a-Service (MaaS) най-вероятно ще бъде контролирано от специализирани автопаркове. Въпреки че това ще създаде по-постоянен поток от приходи за независимите сервизи, автопарковете обикновено изискват обслужване с по-ниски разходи и части с най-високо качество, принуждавайки независимите сервизи да адаптират съществуващите си бизнес модели.

С тази нова форма на мобилност идва критичната маса от Big Data, която независимите сервизи могат да използват в своя полза. Лука обяснява: „Редовно анализирайки данните, събрани от автомобилите на клиентите, можете да започнете да разбирате в дълбочина поведението, предпочитанията и нуждите на клиентите си и да използвате тази информация за адаптиране на маркетингови кампании и предложения за услуги.“

Не само в отношенията с клиентите тези данни могат да се окажат ценни, но и в собствените навици за покупки в сервиза. Вече се анализират огромни масиви от данни, за да се продават продукти въз основа на предишна дейност и помагат на сервизите да получат най-добрата цена за части. Това от своя страна помага да поръчвате части по-изгодно и да се продават на клиентите с по-висок марж.

1. Достъп до клиента

Сближаването на технологиите в бъдещето на следпродажбения пазар е вълнуващо, но може би най-голямото предизвикателство пред независимите сервизи според Лука, е същото, с което се сблъскваме от десетилетия – достъп до клиента.

„С повече франчайзингови основни дилъри, които се опитват да ограничат клиентите си със споразумения за обслужване, за да защитят гаранциите и увеличаване на броя на уебсайтовете на доставчиците, които действат като посредници между сервиза и неговите клиенти, става все по-трудно да се предложи личната услуга, благодарение на която сервизите са изградили репутацията си. Решението се състои в ефективен маркетинг и способността да се предложи услуга, която далеч надвишава доставката на конкурентите. Правилното оборудване, части, персонал и местоположение ще играят решаваща роля “, обобщава Лука.

По времето, в което изборът на клиенти никога не е бил по-голям, най-голямата заплаха пред независимия сервиз е в това, че няма да има достъп до клиента директно за изграждане на взаимни дългосрочни взаимоотношения. Ето защо независимият сектор трябва да възприеме новите технологии и тенденции повече от всякога.

Лука обяснява: „Независимите сервизи вече не могат да си позволят да преустановят работата, защото не са в крак с промените в автомобилната индустрия. Инвестициите в умения, хора и оборудване са задължителни. Работейки в тясно сътрудничество с основните производители на части и оставайки в крак с новите продукти, които навлизат на пазара, механиците могат да застанат една крачка пред бъдещите нужди на клиентите за обслужване и ремонт. Използвайки технологиите цифровизацията, независимият сектор може да предоставя по-персонализирани услуги, прогнозна поддръжка и поддръжка през целия жизнен цикъл на превозното средство. ”

Макар че няколко тенденции може да изглеждат на светлинни години далеч от естеството на работата днес, индустрията се развива с такива темпове, че никога не знаете какво може да донесе утрешния ден. Като остане пъргав, отзивчив и бдителен, независимият европейски сектор може да продължи да процъфтява, независимо какво има в бъдещето.  

Източник: DENSO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!