Сепараторът за вода в дизеловия горивен филтър – функции и обслужване

29 август 2019, 6:00

Знаете ли, че кондензът във дизеловия двигател може да попадне в горивната система, замърсявайки я? Това е по-малък проблем при бензиновите автомобили, тъй като при дизеловите двигатели няма налягане на изпаренията за изместване на въздуха. С други думи, докато резервоарът за гориво се загрява, въздухът се разширява и се изтласква навън. За съжаление, когато резервоарът се охлади, влажният въздух се всмуква обратно в резервоара и водата се кондензира по стените на по-хладния резервоар.

Това не е единственият начин, по който водата може да влезе в дизеловото гориво. Други възможни начини за замърсяване на горивото включват: човешка грешка, навлизане по време на зареждане и протичане на вода в резервоара.

Какви са опасностите от наличието на вода в горивото?

Наличието на вода в горивото може да доведе до различни проблеми:

  • Ръжда: водата в комбинация с желязо и стоманени повърхности причинява ръжда. Малките частици от ръжда, които попаднат в горивото, могат да причинят абразивно износване на частите на горивната система, което води до повреди.
  • Корозия: водата в комбинация с киселини в горивото може да корозира както черни, така и цветни метали. Ефектите са още по-лоши, когато се излагат свежи метални повърхности, които корозират лесно.
  • Отмиване: водата има по-нисък вискозитет от дизеловото гориво, така че не смазва движещите се части. Резултатът е повишено износване.
  • Питинг: Водата, попаднала върху горещи метални повърхности, изкопава миниатюрни дупчици в компонентите.
  • Микробен растеж: водата насърчава растежа на микробите, което може да създаде утайки, които замърсяват горивото и киселини, които разяждат резервоара и горивна система.
  • Невъзможност за стартиране: замърсеното с вода дизелово гориво може да повреди системата за впръскване, което не позволява стартирането на двигателя.

Дизелов филтър за отделяне на вода

Решението е сепаратор за вода в дизеловия филтър. Филтърният елемент е с хидрофобни характеристики, така че водата да не може да премине, и има кран за източване на водата. Тъй като водата е по-плътна от горивото, тя се събира в дъното на филтъра, което я прави лесно отстраняема.

Как да източите водата от сепаратора на дизелов горивен филтър

За да източите водата от сепаратора на дизеловия филтър, освободете вентилационния клапан, разположен в горната част на корпуса на филтъра. Ако няма клапан, разхлабете най-горната тръба за гориво от корпуса на филтъра. Задръжте буркан под пробката за източване или кранчето и ги разхлабете. Оставете филтъра да се източва, докато потече чистото дизелово гориво, след което затворете пробката или крана и вентилационния клапан.

Съвети от специалисти

  • Някои автомобили са оборудвани със сензор за вода в горивото (FIW), за да сигнализират когато има значително количество вода в горивния филтър.
  • Горивните филтри губят своята ефективност с течение на времето, така че не забравяйте да замените филтъра в съответствие с инструкциите за поддръжка за марката и модела на вашия автомобил.

Източник: FM Motorparts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!