Три правила за обслужване на съвременни автоматични трансмисии

3 септември 2019, 6:00

Принципите на играта в трансмисиите се промениха. Соленоидите, сензорите и компютрите заменят вакуумните линии, регулаторите и kick down кабелите на съвременните автоматични трансмисии. Инструментите също са се променили: сканиращите инструменти, обхват и измервателни уреди са заместили манометрите за налягане и вакуум.

Дори и с кодове и информация за потока от данни, трябва да сте в състояние да мислите като трансмисията, за да откриете правилната диагноза, която обикновено не включва замяна на цялото предаване.

Да мислиш като модерната трансмисия означава да разбереш каква информация има предаването, как интерпретира тази информация и как я използва, за да избере правилната предавка. Вие също трябва да разберете как трансмисията дава приоритет на работата, когато е компрометирана.

Правило 1: Съвременната трансмисия е гладна за информация

При по-ранни модели, след като жилото на дросела е бил изтеглено до определено положение или е бил активиран превключвател под педала за газ, трансмисията ще се насочи към следващата предавка.

Съвременното предаване е много по-сложно. Когато водачът натисне педала за газ, заявката преминава както към двигателя, така и към модулите за управление на трансмисията. Един модул или софтуер за управление на трансмисията може да разгледа 30 различни параметри, за да определи настройките на предавката и конвертора на въртящия момент.

При повечето съвременни превозни средства трансмисията е на една от най-бързите серийни шини за данни или изключителна шина, която го свързва с контролера на двигателя и може би и друг контролер. Някои използват един модул за управление както на двигателя, така и на трансмисията.

Модулът жадува за информация и той използва тази информация, за да направи възможно най-добрите смени – смени, които са ефективни, плавни и причиняват възможно най-малко износване на компонентите вътре в трансмисията.

Контролният модул използва информация извън изчисленото натоварване на двигателя, положение на дросела и скорости на вход / изход. Някои контролни модули ще разгледат информацията за сензора за въздушен поток (MAF) и температурата на двигателя, за да определят правилните точки за превключване и налягането в системата.

Разчитането на тази допълнителна информация помага на трансмисията да усети допълнителни проблеми, като неправилно функциониращи сензори за положение на коляновия вал, висока температура на двигателя и дори запушени въздушни филтри.

Ако някои от тези данни липсват или са извън оперативните параметри, управляващият модул ще покаже червен флаг и ще запише код. В зависимост от разминаването, управляващият модул може да заключи, че проблемът може да повреди трансмисията и от своя страна да намали мощността или да премине в авариен режим като отговор.

Правило 2: Съвременните предавания са програмирани, за да се предпазват

Вместо да позволи на трансмисия да се самоунищожи поради неизправен компонент, контролер ще постави двигателя и трансмисията в безопасен режим, за да спаси износващите се компоненти. Аварийният режим или намалената мощност са условия, които водачът не може да игнорира.

Клиентите ще забележат, че скоростта им е ограничена или двигателят им не може да върти повече от предварително зададен лимит на оборотите. Вътре трансмисията може да увеличи налягането в линията и да промени точките на превключване, като някои трансмисии прескачат предавки, за да предотвратят по-нататъшни повреди.

Множество условия причиняват авариен режим, включително невъзможност за комуникация по шина за данни, повреден сензор или предавка. Кодът е само начална точка, а не окончателна диагноза. Повечето автоматични трансмисии ще включват само втора предавка ако открият проблем.

Правило 3: Съвременните трансмисии се адаптират към износването, водачът не го прави

Модерната трансмисия е програмирана да осигурява безпроблемно превключване. Наличието на повече предавки помага, но най-голямата разлика е в това как се управляват тези предавки . Целта е да се включват и изключват пакетите плавно, но докато трансмисията се износва, поведението на включване може да се промени.

Когато автоматичната трансмисия превключва предавките, тя гледа входящите и изходящи обороти, за да определи най-подходящата.

Докато сменя предавките, трансмисията може да открие промени в оборотите на двигателя, което не води до промяна в скоростта на автомобила. Контролният модул ще регистрира това като лоша смяна и ще разпознае, че съединителите приплъзват с текущата програма за смяна. След това управляващият модул ще промени времето на превключване или налягането в линията, за да елиминира проблема по време на смяната. Това ще предотврати повреда и приплъзване в преобразувателя на въртящия момент.

Ако предавката се включва твърде рязко, управляващият модул може да забележи внезапен спад в оборотите с малка промяна в скоростта на автомобила. След това контролният модул ще промени начина, по който предавките са съединени. Повечето съвременни предавания ще зададат кодове, ако не могат да компенсират повече или има внезапна промяна в работата на конвертора.

Този механизъм за адаптация може също да се приложи към състоянието на трансмисионната течност. Ако течността е с грешна спецификация или се е влошила до степен, че променя нивата на триене, компютърът ще се адаптира и промени поведението на смяна.

Но тази функция за адаптация може и да маскира проблема толкова дълго, че да създаде други проблеми. Например, ако модулът, управляващ трансмисията, загуби информация за смяната, защото батерията е била изключена или модулът е бил сменен, след това трансмисията ще се върне към фабричните настройки, които не включват настройките за износването. Така че незначителната подмяна на батерията може да накара клиентите да ви обвинят в повреда на трансмисията им.

Има няколко метода за повторно калибриране на модула за управление на трансмисията. Можете да управлявате автомобила или да го оставите да работи с колелата повдигнати от земята (някои системи за управление на ABS / TCS няма да ви позволят да го направите) или можете да използвате инструмент за сканиране, ако протоколът за калибриране изисква това.

Източник: knowyourparts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!