Проблеми с главините на колелата

4 септември 2019, 6:00

Главините на колелата могат да се повредят и да изискват подмяна по редица причини, което прави важно отстраняването на проблеми, ако се появят тези предупредителни знаци. Това отстраняване на неизправности включва слушане на необичайни шумове, завъртане на гумите за откриване на съпротивление или прекомерна хлабина и проверка на гумите за необичайно износване. По-долу са някои доказани методи за отстраняване на неизправности, които могат да ви доведат в правилната посока.

Необичайни шумове

Свирене, стържене, виене и скърцане са показателни за проблеми с главината на колелата, което прави странните звуци полезен инструмент. Главините и лагерите на колелата могат да издават шум по редица причини, включително липса на смазване или поради прекомерно триене, всеки от които е сериозен проблем, който изисква внимание. Слушането на необичайни шумове се прави най-добре, когато превозно средство е в движение, което прави тази техника елементарна за отстраняване на проблеми.

Проблеми с въртенето

Повдигането на превозно средство и завъртането на гума на ръка е ефективен начин да се определи дали възлите на главината на колелата функционират правилно. Прилагането на странично усилие при въртене на гумата може да разкрие хлабина в лагера на колелото, което да е показателно за повредени лагери. Въртенето на ръцете не е 100% ефективно при идентифицирането на проблеми, но ще ви даде добра индикация за потенциални неизправности.

Износване на гуми и прокъсвания

Ненормалното износване на протекторите на гумите може да е показател за множество механични повреди и проблеми с поддръжката, включително износени или повредени лагери на колелата. Физическият преглед на гумите чрез търсене на ненормални модели на износване е лесен процес, който може да ви помогне да се насочите към проблемни места, без да ви накара да прекарвате часове в търсене на първопричини. Ако гумите показват признаци на неравномерно износване, време е да проверите главините на колелата.

Отстраняването на проблеми с главините на колелата е важен процес, който може да помогне за коригиране на дребни проблеми, преди те да се превърнат в основни проблеми, които могат да причинят аварии или повреди. Необичайни шумове, проблеми с въртенето и прекомерното износване на гумите са ефективни предупредителни знаци.

Източник: BCA Bearings

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!