Функции на сензора за ъгъл на завиване

3 септември 2019, 13:00

Вероятно е никога да не се наложи ремонтирате сензора за ъгъл на завиване (steering angle sensor – SAS), но този сензор не трябва да е загадка. За да бъдете ефективни при диагностиката на ABS и ESC, трябва да знаете как сензорите измерват ъглите и информацията е от решаващо значение.

Защо да измервате ъгъла на завиване?

Ъгълът на волана самостоятелно може да се използва за определяне на посоката на предните колела. Когато се комбинира с друга информация от сензорите за обороти и скорост на колелата, е възможно да се измери динамиката на автомобила.

Със събраната информация системата за контрол на стабилността може да се използва за определяне намеренията на водача, как реагира автомобила и какви корекции могат да бъдат направени с хидравличния блок за управление на ABS.

Как се измерва ъгълът?

Ъгълът на волана може да се измерва с оптични сензори, чрез оценка на ефекта на Хол и чрез други технологии. Тези тези сензори измерват отклонението на волана в градуси.

Каква е разликата между аналогов и цифров сензор?

Аналоговите SAS са подобни на сензорите за положение на дросела. SAS се свързват с 5-волтов източник, заземяване на шасито и сигнални изходи, които могат да бъдат тествани чрез порт под кормилната колона. При завъртане на волана SAS подава сигнал, който варира между 0 и 5 волта, докато волана се завърта на 360º. Възможно е да се наблюдават 0- до 5-волтов сигнал с измервателен уред, свързан към двата SAS сензора. Когато колелата са прави, сензорите отчитат 2.8V и 0.4V. Ако показанията са еднакви, двата сензора могат да бъдат свързани заедно. Повечето превозни средства произвеждат положително напрежение, при завиване надясно и отрицателно при завиване наляво.

Цифровите сензори за завиване измерват ъгъла и го превръщат в информация, която може да бъде споделена по серийна шина за данни или дискретна връзка с модул. Вместо да променят напрежението, тези датчици произвеждат сигнал в код, който показва ъгъла на завиване. Тези данни могат да се използват за електрически волани, интелигентни фарове и дори за stop/start системи.

Защо два сензора?

В повечето случаи само един сензор би бил добре. Има един сензор за положение на коляновия вал, един за скоростта на колелото и само един изходен датчик на трансмисията. Но сензорът за ъгъл на управление има два или три сензора, монтирани заедно.

Причината за множество сензори е осигуряване, точност и диагностика. Необходими са множество сензори, тъй като ъгълът на кормилното управление е критичен за системата за контрол на стабилността и всяко несъответствие може да означава удар в препятствие или друго превозно средство.

Повечето сензори са пакетирани в едно цяло. Когато се комбинират, двата сигнала могат да осигурят по-точно отчитане на позициите на колелата и колко бързо се променят. Двата сигнални изхода се проверяват един срещу друг, за да се осигури точност.

Проблеми с окабеляването

Един от най-често срещаните проблеми при някои автомобили с регулиране на волана е от движението при регулиране. За съжаление, това движение може да повреди проводника на сензора за ъгъл на управление. Когато окабеляването е повредено, това може да причини периодични проблеми.

Защо се нуждаят от калибриране?

Много превозни средства изискват SAS да бъде нулиран или повторно калибриран след извършване на реглаж предния мост или подмяна на части в кормилната система. Има три типа процедури за нулиране: системи, които се калибрират самостоятелно, превозни средства, които изискват специфични кабели или натискане на бутони, и системи, които изискват повторно калибриране с инструмент за сканиране. Ако SAS не е калибриран, повечето превозни средства могат да разберат дали пътуват по права линия, но ако отклонението на ъгъла е твърде голямо, ESC може да се деактивира.

Някои по-нови превозни средства могат автоматично да се калибрират, като колелото се завърти от крайно ляво до крайно дясно и след това се центрира. Има много опции за инструменти за сканиране и нулиране на SAS. Някои инструменти дори са интегрирани в система за реглаж. Но повечето инструменти препоръчват калибрирането да се извършва на равна повърхност със завъртане, за да завършите калибрирането.

Източник: knowyourparts

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!