Франкфурт IAA 2019: Bosch печели поръчки за електромобилност в размер на 13 милиарда евро

13 септември 2019, 13:00

Бизнесът за мобилност отново расте по-бързо от пазара
  • Изпълнителният директор на Bosch д-р Волкмар Денър: „Bosch прави мобилността безопасна за климата и достъпна.“
  • Бизнес модели: бизнеса на мобилността в собствената трудна среда
  • Ключов момент за мобилността на бъдещето: Bosch инвестира близо 3 милиарда евро годишно в софтуерна експертиза
  • От ДВГ до горивни клетки: Bosch допълнително усъвършенства задвижвания от всякакъв вид
  • Стъпка към автоматизирано шофиране: разрешение за автоматично паркиране

Що се отнася до електромобилността, Bosch кара по бързата лента. Никоя друга компания няма толкова много опит в тази област. И това се отплаща: от началото на 2018 г. Bosch печели поръчки за електромобилност на стойност около 13 милиарда евро, включително производствени проекти за електрически силови двигатели за леки и лекотоварни автомобили. Благодарение на тези успешни поръчки и иновативната си сила, Bosch държи позиции в сегашната трудна среда. Въпреки текущата значителна тенденция на спад на пазара, продажбите ще слязат малко под нивото от предходната година. „Трансформацията на мобилността води до предизвикателства, но и възможности. Искаме да ги уловим “, казва д-р Волкмар Денър, председател на управителния съвет на Bosch. Допълнително се усъвършенстват както конвенционалните силови двигатели, така и бързо развитие на електрификацията. Един от ключовете за това се крие в електрониката и софтуера. Понастоящем за операциите за мобилност на компанията работят около 14 000 софтуерни инженери, а годишните разходи за софтуерна експертиза достигат 3 милиарда евро. Целта е хората да бъдат мобилни по екологичен начин и да гарантират, че мобилността е достъпна за всички.

Ефективни силови двигатели: от двигатели с вътрешно горене до горивни клетки

„Ние също се посвещаваме на разработването на решения за мобилност, които нямат значително влияние върху глобалното затопляне и качеството на въздуха“, добавя Денър. Всяка година компанията инвестира около 400 милиона евро в мобилност без емисии. Що се отнася до електромобилността, Bosch има по-широка гама в сравнение с другите компании – от мотоциклети до камиони и от лека 48-волтова хибридизация до изцяло електрическия мотор. Bosch се стреми да постигне водеща позиция на пазара със своята 48-волтова батерия и сключи дългосрочно споразумение за сътрудничество с китайската компания Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) за производство на батерии. В началото на годината, Bosch прогнозира продажби от 5 милиарда евро до 2025 г. с компоненти и системи за електромобилност за леки и лекотоварни автомобили. Сега се очаква да се надхвърли тази цифра. По пътя си към ставане на пазарен лидер в електромобилността, Bosch също иска да създаде масов пазар на горивни клетки и да ги въведе в производство. Тук икономията от мащаба също ще помогне да се направи производството на тази все още скъпа технология по-рентабилна. „Bosch прави алтернативните двигатели достъпни“, казва Денър.

Основен етап: одобрена е първа система от ниво 4

Bosch също постига значителен бизнес успех в автоматизираното шофиране. Системите за помощ на водача са основа за това. В тази област Bosch ще генерира 12% ръст през тази година и продажби от 2 милиарда евро. За следващите нива на автоматизирано шофиране Bosch ще инвестира 4 милиарда евро до 2022 г. За пазарите в САЩ и Азия в момента Bosch разработва системи от ниво 2, които позволяват на шофьорите да свалят ръцете си от волана по магистралата. В Германия Bosch и Daimler наскоро получиха първото в света одобрение за система от ниво 4 – автоматизирано паркиране в паркинга на музея на Mercedes-Benz в Щутгарт. По този начин тази автоматизирана услуга за паркиране е напреднала извън етапа на прототипа. До края на 2021 г. се очаква дузина други паркинги да бъдат оборудвани с автоматизирано паркиране.

Източник: Bosch

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!