Европейците трябва да спечелят потребителите на електромобили (EVs)

17 септември 2019, 13:00

Автомобилните производители в Европа пристигнаха на автосалона във Франкфурт, въоръжени с нови електрически превозни средства и съобщение, което да получат политиците: Тези автомобили няма да решат климатичната криза сами.

Упълномощен да говори от името на своите колеги и конкуренти, главният изпълнителен директор на PSA Group Карлос Таварес каза пред репортери, че индустрията вече не трябва да бъде критикувана за бездействие, тъй като потребителите ще могат да намерят модел с нулеви емисии в салоните, който да отговаря на техните нужди.

ID3 на Volkswagen е първият в семейството на достъпните за масовия пазар електрически превозни средства.

Малкият Opel Corsa-e и елегантният Porsche Taycan отпразнуваха публичния си дебют по време на изложението, докато Volkswagen добави знаменития си ID3, първият в семейството на достъпни, масови пазарни EVs, които са предназначени за масова продажба.

Но производителите на автомобили използваха шоуто, за да изяснят, че наличността на продукта е само един фактор и клиентите вече трябва да завършат екологичното уравнение, като преминат към новата технология.

„Разполагането с електрически превозни средства в дилърите няма да е достатъчно“, предупреди Таварес, призовавайки за координиран обществен подход, който включва голямо разширяване на инфраструктурата за зареждане и значими финансови стимули. “Свободата на мобилността е нещо основно за нашата демокрация”, каза той.

Ценови диапазон

Високите цени на моделите, ограниченият обхват на батерията и недостатъчна инфраструктура за зареждане се сговориха за задържане на търсенето на EVs. През първата половина на тази година обемът на продажбите на акумулаторните електрически превозни средства представляват едва 1,5 процента от пазара на автомобили в Европейския съюз. Plug-in хибридните електрически превозни средства постигнаха приблизително половината от това.

Социалните критици обвиняват транспортния сектор, че не е постигнал значителен напредък през последните две десетилетия за намаляване на абсолютния му отпечатък на CO2. Преминаването на търсенето от по-благоприятни въглеродни дизели към бензиновите автомобили през 2017 г., заедно с нарастващия пазарен дял на SUV-те, обърна тенденция от десетилетие на спад на емисиите на CO2 от нови автомобили. Миналата година емисиите в цялата индустрия всъщност се увеличиха с 2 грама, до 120,4 грама на километър.

В отговор Парламентът на ЕС наложи през април драстично намаление на емисиите от нови автомобили с 37,5 процента до 2030 г. Това означава, че сега индустрията трябва да намали средно нивото на вредните емисии до около 60 g / km или да е готова да плаща значителни глоби за несъответствие.

Ако индустрията се задържи на нивата си от 2018 г. до 2021 г., тя би била отговорна за комбинирани глоби на обща стойност близо 40 милиарда долара. Изпълнителният директор на Opel Майкъл Лохшелер предположи, че това е причина за продажбата на General Motors от август 2017 г. на бизнеса на Opel на френската PSA Group. Той призна три месеца по-късно, че компанията му е на път да пропусне целта си с “потенциално драматични последици”.

Но сега априлското законодателството на ЕС поставя изцяло нова дилема.

Изпълнителният директор на Volkswagen Group Хърбърт Диес предупреди, че неговият модел VW Up, достигна точката, в която вече не може да остане икономически съобразен с CO2 до 2025 г.

Единственото решение, което австрийската изпълнителна власт подчерта тук миналата седмица, е пускането на акумулаторни електрически превозни средства (BEVs) и включване на хибридни електрически превозни средства (PHEV). Дис дори поиска разбиране от лидера на група за защита на околната среда, която протестираше по време на шоуто, че VW продължава да живее от своя конвенционален автомобилен бизнес.

“Планираме да електрифицираме 50 процента от производството си през следващите 10 години. Това е огромно предизвикателство, така че е несправедливо да се твърди, че не работим върху проблема”, каза шефът на Volkswagen.

В действителност, амбициозните нови цели на парка в ЕС означават, каза Diess, че трябва да се отчита влиянието на CO2 на превозното средство при изчисляване на потенциала за печалба от нов модел. Автомобилът с голям марж, който е значителен емитер на CO2, в крайна сметка ще бъде значително по-малко доходоносен.

Изследване, публикувано миналата седмица от европейската асоциация на автомобилостроене ACEA, предложи много силна връзка между икономическия просперитет и процента на усвояване на автомобили с батерии. В Норвегия, държава, която не е членка на ЕС, електрическите превозни средства са с 45-процентен пазарен дял. Тя обаче може да се похвали с БВП на глава от населението, който е два пъти по-висок от средния за блока например.

Но за да стигнат там, където Европа иска да бъде, с масово приемане на EV-та, все още ще са необходими значителни инвестиции в инфраструктура, подчертават автопроизводителите. Компаниите оценяват, че ще се нуждаят от поне 2,8 милиона пункта за зареждане до 2030 г. В момента в ЕС няма дори 145 000. А три четвърти от тях са разположени само в четири от 28-те страни на ЕС – Германия, Великобритания, Франция и Холандия.

Почти всички държави-членки са с по-малко от една точка на зареждане на 100 километра пътища. Те имат дял от BEV и PHEV, който е по-малък от 1%, казват.

Ще са необходими и публични стимули.

Шефката на продажбите на Mercedes-Benz Брита Зегер се обяви в полза на налагането на такси за превозни средства, интензивни за вредни емисии, като луксозни седани и всъдеходи, за събиране на приходи за подпомагане на финансирането на закупуването на EV-та. Тя вярва, че политика на облагане на един сегмент от продукти с цел насърчаване на поддръжката на друг сегмент би „помогнала на хората да се ентусиазират от превключването“.

Натискът продължава да се насочва към европейската индустрия

Сега ЕС подготвя законодателство, което ще ангажира блока за постигане на цел за въглероден неутралитет до 2050 г. Предстоящият председател на Комисията на ЕС Урсула фон дер Лейен направи „Европейска зелена сделка“ крайъгълен камък на нейната програма, включително своя план за данък за въглеродните емисии върху вноса.

“Няма алтернатива”, заяви Ханс Мишел Пиеч, изпълнителен директор в борда на Volkswagen Group и голям акционер, като се позова на електрификацията на индустрията. “Нито за нас, нито за нашите конкуренти.”

Източник: Automotive News Europe

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!