ESC: Електронен контрол на стабилността

21 септември 2019, 8:00

Всички превозни средства след 2012 г. са оборудвани стандартно с електронен контрол на стабилността (ESC), но електронният контрол на стабилността е наличен като екстра от 2008 г. Тези системи използват много сензори за измерване на динамиката на автомобила и намеренията на водача. Системата ESC зависи главно от три основни сензора, които измерват ъгъла на наклона, отклонението от курса и ъгъл на управление.

Електронна система за контрол на стабилността

Повечето превозни средства след 2008 г. имат ESC и ABS в системата на шината от клас 3 на контролерите (CAN), която работи с висока скорост на предаване. В тази мрежа се намират сензорите за отклонение, наклон и ъгъл на управление. Тези сензори комуникират с модула за контрол на стабилността на двоичен език чрез CAN шината. Компютърният процесор в контрола за стабилност приема информацията, решава какво се случва и решава какви корекции трябва да се правят в реално време с много бърза мрежа и процесор.

ESC Корекции

Системата ESC измерва ефективността на корекцията със спирачната система. Ефективността се определя от контактната повърхност на гумите с пътя. Контактното петно се влияе от състоянието на гумите и шасито. Корекциите и ефективността се измерват от сензорите във високоскоростен контур за обратна връзка. ESC няма да изключи светлина за неизправност на таблото, ако състоянието на контактното петно и пътните условия прекрачат определен праг, но ако намалява сцеплението, ще трябва да бъдат направени повече корекции, за да се постави автомобилът под контрол. Тъй като амортисьорите и опорните тампони се износват, сцепението и наклона стават все по-трудни за контрол. Тази промяна обикновено е много малка и не се забелязва от водача.

Източник: knowyourparts

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!