Достатъчна ли е обикновената батерия, ако старт-стоп системата е изключена?

26 септември 2019, 6:00

Системите за старт-стоп, каквито ги познаваме сега, имат богата история. Преди повече от 40 години разработчиците на Toyota представиха електронна система за автоматично спиране на двигателя при спиране на автомобила. В началото на 1980 г. Volkswagen прави първоначални опити в тази посока – в онези дни с бутон за изключване на двигателя при нужда. Резултатът: Golf III Ecomatic беше първото превозно средство от производителя на автомобили Wolfsburg, оборудвано с функция за старт-стоп.

Днес старт-стоп системата е стандартно оборудване

В днешно време старт-стопът вече не е система в списъка с опции, а вместо това е стандартно оборудване за повечето автомобили. Причините за това са по-строгите законови ограничения за емисиите и промяна в екологичното осъзнаване от страна на потребителите.

Новите функции за икономия на гориво поддържат старт-стоп

Системите за икономия на гориво в съвременните превозни средства са се развили много по-напред в сравнение с тези в първите дни. С допълнителни функции като рекуперация (възстановяване на спирачната енергия) те надхвърлят простото изключването на двигателя на червени светофари.

С течение на годините колкото повече технологиите за пестене на гориво стават все по-често срещани при производителите на превозни средства, толкова по-интелигентни стават. Наред с други неща това означава, че управлението на батерията и енергията на цялото превозно средство все повече се сливат.

Мога ли да инсталирам конвенционална батерия, ако за постоянно деактивирам системата за старт-стоп?

Както вече беше казано, тези дни изключването на двигателя при спиране на автомобила е само една от многото функции за икономия на гориво.

Освен рекуперацията, те включват и sailing  mode (двигателят се изключва по време на движение) и усилване (по-бързо ускорение за кратки периоди). Следователно акумулаторът има и по-тежък товар, отколкото при конвенционалните превозни средства, дори ако функцията за старт-стоп е деактивирана.

Почти всички съвременни превозни средства разполагат със специален сензор за батерия (BMS), който контролира функциите за ефективност и комфорт в автомобила. Ако батерията бъде сменена, без да е регистрирана правилно от BMS, това може да доведе до повишено износване. Много превозни средства също са оборудвани с така наречения самообучаващ се сензор за батерията. В този случай производителят приема, че е инсталирана правилната технология на батерията. Ако е инсталирана конвенционална батерия, това може да доведе до повишено износване на батерията и в крайна сметка преждевременна повреда .

Нашият съвет: Вземете решение за правилната технология от самото начало и помогнете на околната среда! Във VARTA Battery Search можете да идентифицирате най-добрата батерията за конкретния автомобил.

Източник:VARTA

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!