VW в заключителни разговори за нов завод в Турция

27 септември 2019, 11:00

Volkswagen Group е близо до решението за изграждането на нов завод в Турция, заяви шефът на производството на марката VW Андреас Тостман.

“В момента сме на заключителни разговори с Турция”, каза Тостман пред журналисти в Берлин в четвъртък.

Тостман заяви, че очаква преговорите с турското правителство да приключат след две седмици или “може би по-рано”.

Източници, близки до компанията заявиха, че фабриката ще струва повече от 1 милиард евро (1,09 милиарда долара).

Заводът вероятно ще произвежда 300 000 автомобила годишно, включително VW Passat и близки до идентичните модели на Skoda Superb за износ в Източна Европа.

Заводът ще наеме близо 4000 работници и специалисти в Маниса близо до Измир и строителството може да започне в края на 2020 г., а производството през 2022 г.

По-рано този месец шефът на производството на Skoda Майкъл Ожелаклаус заяви, че VW Group ще вземе решение за завода до края на октомври.

Твърди се, че Турция е предпочитаното място на VW за фабриката, но се разглежда и друг обект в България, според доклади.

VW се притеснява от високите турски данъци върху по-големите автомобили, които ограничават повечето купувачи и местните производители до по-малки размери на двигателя.

Турция се опитва да намери формула за справяне с проблемите на VW, без да поставя в неизгодно положение автомобилостроителите, които вече произвеждат в страната, съобщи Ройтерс по-рано този месец.

Сделката в Турция може да бъде политически противоречива, като се има предвид притесненията на Европейския съюз по отношение на това, което вижда като ограничение на свободата на изразяване и правата на демонстрации при президента Тайип Ердоган. Аргументът на VW е, че Турция е кандидат за членство в ЕС.

Източник: ANE

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!