Горивни помпи за електронни инжекционни системи

30 септември 2019, 6:00

Почти всяко превозно средство, построено от края на 80-те и началото на 90-те години, е оборудвано с някакъв вид електронно впръскване на гориво. Поради това горивните помпи са популярна продуктова линия за магазините и сервизите. За генериране на налягането е необходима електрическа помпа за високо налягане, така че горивото да се впръсква от инжекторите, когато те се отворят. Налягането, което помпата трябва да генерира, ще варира в зависимост от приложението, но обикновено е в диапазона от 35 до 80 PSI.

Тъй като повечето електрически помпи за гориво се въртят с над 5000 оборота в минута, потапянето на помпата в горивото е много важно. Потапянето на помпата позволява на горивото да охлажда и смазва, така че повечето оригинални електрически помпи са монтирани вътре в резервоара. Без постоянно подаване на гориво през помпата за охлаждане и смазване, помпата може бързо да се самоунищожи.

Помпата обикновено се комбинира с модула за ниво за гориво, който се инсталира в резервоара през отвор в горната му част. Монтажът на горивната помпа се извършва с крепежни елементи или заключващ пръстен и се уплътнява с гарнитура или О-пръстен. Подмяната на помпения модул в някои случаи изисква източване на резервоара за гориво.

Връзките за окабеляване и горивопроводите са от външната страна на резервоара. Корозията и вибрациите могат да причинят електрически проблеми с връзката на проводника, поради което помпата спира да работи. Смяна на помпата не е необходима, тъй като проблемът е в захранването. Проблемно реле на горивната помпа, изгорелият предпазител, повреда в окабеляването или проблем със системата против кражба също може да доведе до спиране на работа на електрическа помпа. Важно е да изключите всички тези възможности, преди да инсталирате нова горивна помпа, за да предотвратите ненужни връщания. Ако новоинсталираната горивна помпа не работи, проблемът не е в помпата, а е електрически.

Филтърът за гориво и входната цедка за горивната помпа също трябва да бъдат подменени, когато се монтирана нова горивна помпа. При някои приложения на системите за електронно впръскване няма вътрешен горивен филтър. Филтърът и регулаторът са част от модула на помпата.

Електрическите помпи за гориво също се използват за други цели – като прехвърляне на гориво от един резервоар в друг в атомобили с двойни резервоари за гориво. Някои приложения имат две помпи, една за „преместване” на горивото от единия резервоар в другия и втора помпа за високо налягане за захранване на инжекторите за гориво.

Други части, които може да са необходими при подмяна или инсталиране на горивна помпа, включват маркуч за гориво, скоби и горивен филтър. Също така трябва да се препоръчва почистване на горивната система, за да запазят горивната система и инжекторите чисти. Замърсяване на дросела може да се почисти със специализиран аерозолен препарат за почистване на дросела.

Източник: Know Your Parts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!