Новият водещ в индустрията 800 V инвертор на базата на силициев карбид (SiC) на Delphi Technologies намалява наполовина времето за зареждане на електрически превозни срества

30 септември 2019, 17:00

Компанията укрепва технологичното си лидерство в електрическите система, като започва първа в индустрията производство на 800 V инвертор на базата на силициев карбид.

Партньорство с Cree, лидер в полупроводниците на базата на силициев карбид (SiC)

 

Delphi Technologies започва първа в индустрията производство на 800 V инвертор на базата на силициев карбид (SiC), един от ключовите компоненти за високоефективни електрически или хибридни превозни средства от следващо поколение. Новият инвертор осигурява възможност на системите до 800 волта да увеличат значително гамата от електрически превозни средства (EV) и да намалят наполовина времето за зареждане в сравнение със съвременните 400 волтови системи.

Технологията, която поддържа платформи с множество напрежения, представлява еволюция на доказания инвертор с високо напрежение на компанията и се основава на 25-годишен опит в електрическите системи на превозните средства. 800 V инверторът на Delphi Technologies използва съвременни MOSFET полупроводници на базата на силициев карбид (широкозонова технология, базирана на силициев карбид и полеви транзистор със структура „метал-окис-полупроводник“).

Наскоро компанията постигна забележителната печалба от 2,7 милиарда щатски долара за производството на тази технология в продължение на осем години с помощта на основен глобален производител на оригинално оборудване. Очаква се технологията да бъде пусната на пазара през 2022 г., като първоначално инверторът ще бъде предназначен за високоефективно превозно средство, работещо до 800 волта.

Преди няколко дни компанията обяви, че в партньорство с Cree, лидер в полупроводниците на базата на силициев карбид (SiC), търсят начини да осигурят на електрическите превозни средства от ново поколение възможност да изминават по-дълги разстояния, да намалят времето за зареждане и да подобрят ефективността си. Инверторите на Delphi Technologies ще използват Wolfspeed® MOSFTER на Cree, които са на базата на силициев карбид.

IHS прогнозира, че до 45 процента от произведените в света превозни средства ще бъдат електрифицирани до 2025 г., като годишно ще бъдат продавани около 46 милиона електрически превозни средства, а тенденцията ще се повиши до 57 процента до 2030 г. (около 62 милиона превозни средства годишно). Инверторите са един от най-скъпите компоненти електрическите системи и тяхната ефективност оказва важно за индустрията въздействие върху много аспекти на работните характеристики на превозните средства.

„Удвояването на обичайното електрическо напрежение от 400 волта носи съществени ползи, както за потребителите на превозните средства, така и за производителите“, обяснява Ричард Ф. Дауч, главен изпълнителен директор на Dephi Technologies. „Ние разработихме тази технология, за да улесним производителите на превозни средства при използването на множество напрежения с цел увеличаване на пробега на техните електрически и хибридни превозни средства.“

В центъра на новия инвертор на Delphi Technologies е неговият патентован Viper превключвател, който комбинира високи нива на интеграция с единствено по рода си двустранно охлаждане. Тези важни характеристики позволяват на компанията да разработи инвертори, които са 40% по-леки и 30% по-компактни от конкурентните инверторни технологии.

 

Последното допълнение към гамата от Viper превключватели заменя традиционния силиций с широкозонов полупроводник на базата на силициев карбид, който позволява много бързо превключване и може да работи дори при по-високи температури. „Само по себе си по-бързото превключване ще предостави възможност за по-бързи, по-компактни и по-леки двигатели, които предлагат голяма ефективност и по-голям пробег“, обяснява Дауч. „Това e едно от многото предимства при преминаването към 800 волта.“

Благодарение на новия SiC инвертор на Delphi Technologies, който работи на 800 волта, инженерите на превозни средства вече разполагат с допълнителна гъвкавост, за да оптимизират останалите системи за силово предаване. Вариантите включват по-голям пробег или по-малък акумулатор; изключително бързо зареждане или по-малки, по-леки, по-евтини кабели; и повече кинетична енергия на превозните средства при спиране, което допълнително увеличава пробега на превозните средства.

Новият Viper превключвател на базата на силициев карбид пасва на същия инверторен механизъм, както и настоящия превключвател на базата на силиций, което намалява инженерните разходи, свързани с промяна на технологията и улеснява проектирането на множество варианти за ефективност на превозните средства. Интегрираният DC/DC конвертор и инвертор на Delphi Technologies вече осигурява значителни икономии за производителите на оригинално оборудване. Delphi Technologies знае как да проектира и да произвежда устойчива автомобилна електроника.

 

Източник: Delphi Technologies

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!