Фокус върху предаването на мощност в двигателя.

4 октомври 2019, 13:00

Dayco, водещ доставчик на продукти за двигатели и задвижващи системи за автомобилната, промишлената и следпродажбената индустрия, доставя редица важни оригинални компоненти (OE) на производителите на превозни средства в цяла Европа и света.

Освен това, като утвърден експерт по системите за пренос на енергия, Dayco е предпочитан партньор за много автомобилни производители, а богатия опит му позволява да разработва високоефективни решения за техните многобройни и разнообразни нужди, особено когато се стремят да постигнат целите за емисиите, изисквани от правителствата.

Сред многото разработки на продукти е и Dayco High Tenacity (HT) или “бял” ремък, който със своя PTFE филм на вътрешните си зъби и сърцевина от фибростъкло се превърна в основен ангренажен ремък време за много варианти на двигатели, използвани в различни приложения от голям брой производители.

Точно както постоянното развитие на дизайна на двигателя доведе до разработването на нови материали, които са в състояние да гарантират по-високи нива на производителност, така и тези, използвани при производството на ремъци Dayco HT, вдигнаха летвата много високо. Ремъците Dayco HK, първоначално проектирани за нуждите на специфични приложения на Peugeot / Citroën, използват най-високото ниво на технологично развитие и разполагат със зъбна основа и тъкани, които включват арамидни влакна. Тази комбинация постига изключително високи показатели на износване и по-голяма приспособимост към геометрията на зъбите, което ги прави особено ефективни за високо натоварени системи за предаване.

Други забележителни решения включват ремъка работещ в масло (BIO – belt-in-oil), технология, която Dayco първоначално е разработила за задвижване на горивната помпа за високо налягане за 1,8-литровия двигател „Lynx“ на Ford, но впоследствие е използвана в няколко други приложения, където пространството е от особено значение. Поради това компанията произвежда двустранен ангренажен ремък.

Друга иновативна разработка на Dayco е ремък за стартов генератор (BSG) 48 V в системата старт/стоп на хибридни двигатели, проектирана да позволява предаване на въртящ момент в различни посоки. BSG е нетрадиционна система за алтернатори, която, освен че зарежда акумулатора при нужда, осигурява регенерация при спиране чрез алтернатора, посредством аксесоарния ремък. Ремъкът Dayco Poly-V за тази система, който има бяло покритие, високоякостна структура, покриваща ребрата, е особено издръжлив и проектиран да работи при зимни температури от минус 40 ° C и след това да бъде подложен на температура до 90 ° C в двигателния отсек.

Технически съвети

Има много съвети, които Dayco препоръчва на механиците да имат предвид, за да популяризират най-добрите практики при подмяна на основни и аксесоарни компоненти на задвижването:

  • уверете се, че двигателят е студен, в идеалния случай не работете поне четири часа след спирането му
  • температурата на въздуха в работната зона трябва да бъде около 20 ° C, същата като частите, които ще бъдат инсталирани
  • изключете батерията
  • ако е необходимо, извадете запалителните свещи
  • въртете двигателя само в нормалната си работна посока
  • уверете се, че със сменяваните ремъци се работи внимателно, не се пипат с мазни ръце, не са пречупени или по друг начин повредени преди монтажа
  • когато монтирате водна помпа, уплътняваща смес трябва да се използва само когато уплътнението не е включено, в противен случай просто намокрете контактните повърхностите и доставеното уплътнение с охлаждаща течност
  • тъй като комплектите Dayco съдържат компонентите, които производителя на автомобила изисква да бъдат сменени в съответствие с конкретната сервизна процедура, механиците трябва да монтират всички компоненти, доставени в съответния комплект на Dayco за ангренажен или аксесоарен ремък по време на процеса на монтажа
  • трябва да се спазват специфичните последователности и стойности на въртящия момент

Накратко, основният принцип за механиците е просто да следват инструкциите на производителя на автомобила, без да добавят „за всеки случай“ материали като уплътнител, химическо лепило и др. С други думи, най-добре не импровизирайте и не монтирайте по начина, който вие смятате за най-добър, просто следвайте указанията.

За повече информация относно продуктите за качествено предаване на мощност от OEM в гамата Dayco, моля, посетете: www.dayco.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!