Зимни гуми или всесезонни гуми: според TÜV Rheinland решаваща е дълбочината на протектора

5 октомври 2019, 8:00

TÜV Rheinland: Всесезонните гуми са по-скоро компромисно решение. Подходящи са за зимата с минимална дълбочина на протектора до 4 мм . Важно е регулиране на налягането в гумите спрямо натоварването на автомобила

Ако времето е студено, кално или хлъзгаво, автомобилистите трябва да сменят летните гуми със зимни. За да спестят замяната на зимните гуми, някои собственици на превозни средства разчитат на всесезонни гуми. „Точно като типичните зимни гуми, всесезонните гуми са маркирани със символ на снежинка. Това означава, че производителят гарантира зимната годност на гумата. Гумата се оказва добра на пътя при температури под 7 градуса по Целзий ”, обяснява Торстен Рехтиен, автомобилен експерт от TÜV Rheinland.

От съществено значение е да се измери дълбочината на протектора

Но всесезонните гуми винаги са компромисно решение според закона. Ако шофирате всесезонна гума, трябва да обърнете специално внимание: Производителите гарантират зимната годност на гумите само до дълбочина на протектора от четири милиметра. „Всеки, който кара гумите си през цялата година, естествено е достигнал тази дълбочина на протектора по-бързо от някой, който сменя зимни с летни гуми. Грубо казано, гумите губят един милиметър дълбочина на протектора на 10 000 километра “, казва Rechtien. Съветът му следователно: В началото на зимния сезон проверете дълбочината на протектора. Ако е по-малко от четири милиметра, гумата губи сцепление, а спирачният път за сняг и лед е по-дълъг – независимо дали са всесезонни гуми или зимни гуми.

Гумата е износена и вече не е годна ако има по-малка от предписаната минимална дълбочина на протектора от 1,6 милиметра. Дали дълбочината на протектора все още е достатъчна, можете да видите на много гуми от индикатора за износване на гуми (TWI). Това е обозначено със символ на триъгълник на борда на гумите. В противен случай е достатъчно просто измерване на дълбочината на профила.

Важна е и възрастта на гумите. Освен всичко друго, втвърдяването и по този начин стареенето на гумите се определя от това дали собствениците на превозни средства обикновено паркират автомобилите си в гараж или отвън и как ги съхраняват, когато не се използват. „Силното UV лъчение например кара гумите да се втвърдяват по-бързо. Следователно не може да се спомене общ жизнен цикъл на гумите “, казва Rechtien. Винаги валиден е още един съвет от експерта TÜV Rheinland Rechtien: „Налягането на въздуха трябва да е правилно. Съответните стойности могат да бъдат намерени в ръководството за експлоатация на автомобила и често в капачка на резервоара или в зоната на предната шофьорска врата. Тук са отбелязани стойностите за пълно или частично натоварване.

Отново проверете болтовете на джантата

Зимните гуми трябва да се използват от октомври до Великден и монтажа може да направите сами. „Важно е да използвате динамометричен ключ. Покупката си заслужава, защото смяната на гумите наистина не е ракетна наука “, казва Rechtien. Важно: Спазвайте въртящите моменти, посочени в ръководството на автомобила. Ако болтовете са затегнати недостатъчно, колелото може да се разхлаби. Ако те са прекалено стегнати, джантите и монтажните отвори могат да се повредят. „След около 100 километра болтовете трябва отново да се затегнат“, подчертава Рехтиен.

Когато температурите отново се повишат от пролетта нататък, всесезонните гумите ще бъдат останат на автомобила: те са компромисно решение. Шофирането с всесезонни гуми през лятото изразходва повече гориво. Всесезонните гуми в екстремни горещини имат по-дълъг спирачен път от типичните летни гуми. „Който иска да е на път с най-подходящите гуми, трябва да сменя гумите си през есента и пролетта – и съхранявайте неизползваните гуми правилно, легнали или окачени на стената и без пряка слънчева светлина“, казва Рехтиен.

Източник: Presse Box

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!