Фалшифицираните части за автомобили се включват в годишния доклад за престъпността срещу интелектуалната собственост

8 октомври 2019, 6:00

Повишаването на предлагането на фалшивите части за автомобили и ролята на Независимата федерация на автомобилния афтърмаркет (IAAF) за противодействие на тази заплаха в полза на независимия автомобилен следпродажбен пазар фигурира в последния Годишен доклад за престъпленията и правоприлагането в рамките на IP: 2018 до 2019 г.

След като участва активно в миналогодишната кампания за борба с фалшифицирането изпълнителният директор на IAAF Венди Уилямсън, представяйки предизвикателствата, пред които е изправен секторът, на Конференцията за фалшифициране 2019 в Бристол. Федерацията работи усилено за борба с тази все по-голяма заплаха.

Докладът на 132 страници гласи: „Предотвратяването на фалшифициране и пиратство не е само за защита на невинните от престъпници, а поддържане на доверието в законната търговия. Фалшифицираните части на автомобили могат да повлияят както на производителя на оригинално оборудване, така и на предприятията, които са на пазара. Фалшификаторите стават все по-умели в правенето на фалшиви части и опаковките им изглеждат идентични с истинските.

„Въпреки че частите могат да изглеждат еднакво, е малко вероятно да се правят по същия стандарт и в много случаи фалшификатите се произвеждат с помощта на опасни и нестандартни материали, които не са правилно тествани.“

Последният доклад на ОИСР не направи нищо, за да потуши опасенията, тъй като фалшивите автомобилни части все още очевидно нарастват, като последната цифра показва увеличаване на световната търговия с фалшиви части, достигайки колосалните 10 милиарда долара.

С експлозията на интернет през последните няколко години, измамите, които се осъществяват онлайн, са проблем и тенденция. Наблюдава се нарастване в съответствие с ръста на продажбите в интернет. Когато купувате части онлайн, е изключително важно да се знае от кого се купуват частите. Трудно е да се знае – за части, закупени онлайн – дали дадена част е истинска или не, и надеждните доставчици ще притежават сертификат за качество, който ще могат да предоставят на клиентите.

Венди Уилямсън, изпълнителен директор на IAAF, заяви: „Фактът, че продаването на фалшиви автомобилни части в автомобилната индустрия е включено в годишния доклад за престъпленията, показва нарастващата заплаха пред нас като сектор.

„Важно е сега, повече от всякога, доставчиците, дистрибуторите и автосервизите да знаят произхода на частите, които използват. Ще се радваме да продължим да работим с IPO и други партньори, за да продължим да повишаваме осведомеността по веригата на доставки и за потребителите и да насърчаваме докладването на фалшиви стоки.“

Източник: IAAF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!