DENSO Subcool кондензатори: защо са толкова ефективни

15 октомври 2019, 6:00

Съвременните мултипоточни кондензатори са все по-компактни и спестяват място, поради изискванията в автомобилната индустрия за по-леки и по-ефективни превозни средства, които консумират по-малко гориво.

В светлината на тази тенденция DENSO, в сътрудничество с водещи автомобилни производители, разработи кондензатор с охладител с интегриран дехидратор, който за пръв път беше представен като компонент на OEM през 2002 г. Кондензаторът беше с 15 процента по-ефективен от стандартните многопоточни кондензатори и впоследствие, с непрекъснатото развитие вече е с 45 процента по-ефективен.

Температури на охладителя за по-нисък разход на гориво

Subcool кондензаторите за охлаждане се характеризират с две основни конструктивни характеристики: горната и средната част се състои от зона за втечняване на газа, базирана на многопоточна технология, и долна, така наречената „Subcool“ зона. Кондензаторът с охладител има допълнителен топлообменник в тази долна част, за повторно охлаждане на втечнения хладилен агент.

Нивото на работа на охлаждащия агрегат позволява на хладилния агент да се охлади до по-ниско ниво от стандартния кондензатор, оптимизирайки последващото изпаряване на хладилния агент и подобрявайки охлаждащите характеристики на A / C системата, като същевременно намалява разхода на гориво.

Компактен дизайн

Специалният дизайн на оребрени жалузи в областта на газовата и течната фаза, оптимизира топлообмена и осигурява пълна кондензация на хладилния агент. Благодарение на подобрения капацитет за поглъщане / разсейване на топлина, вече се предлагат кондензатори с охладител в много по-малки размери.

Необходимо е по-малко количество хладилен агент

Тъй като количеството на хладилния агент в A / C системата зависи от обема и капацитета за поглъщане / отдаване на топлина от топлообменниците, за системите за кондициониране на въздуха, които използват Subcool кондензатор, се изисква по-малко хладилен агент, отколкото тези, оборудвани с конвенционални многопоточни кондензатори и отделни дехидратори.

Вграден дехидратор, минимален риск от течове

DENSO интегрира функцията на дехидратора в конструкцията на Subcool кондензатора под формата на модулатор от едната му страна. Този модулатор има същата функция като стандартен дехидратор, но тъй като е интегриран, намалява броя на връзките и податливостта на течове в A / C системата.

По-ефективен продукт

Въз основа на тези подобрения в дизайна и функциите, DENSO Subcool кондензаторите са по-ефективни от обикновените многопоточни кондензатори и сега се предлагат стандартно за почти всяко приложение в автомобилите.

Подмяна на филтърния елемент

Когато A / C системата се отвори, филтърният елемент вътре в модулатора трябва да бъде заменен – ​​което е възможно при повечето приложения. Необходимото усилие зависи от това доколко може да се достигне модулаторът въз основа на приложението на превозното средство. Независимо от това, някои производители на превозни средства използват Subcool кондензатори с напълно запечатани модулатори и в този случай трябва да се смени целият кондензатор. С течение на времето корозията може да усложни отварянето на връзките на модулатора и може да причини изтичане след смяна на филтърния елемент – в този случай целият кондензатор също трябва да бъде сменен.

 

Основна поддръжка за оптимални характеристики на охлаждане

За постигане на максимално охлаждане, Subcool кондензаторите трябва да се почистват редовно (най-малко на всеки две години), за да се отстрани мръсотията, която се натрупва между кондензатора и радиатора, която може да блокира потока на въздуха през кондензатора, като по този начин намалява неговата охлаждаща способност. Може да се почиства с помощта на специален почистващ препарат (ниво на Ph между 3 до 7) и водна струя с ниско налягане. Когато замърсяването е много голямо, кондензаторът трябва да бъде демонтиран, за да се почисти по-добре.

Износване

През годините, в допълнение към замърсителите, различни фактори могат да сведат до минимум охлаждащите характеристики на A / С системата. Почистването на автомобила с водна струя под високо налягане (кондензаторът е разположен в предната зона) също допринася за намален капацитет за охлаждане. Ако ефективността на охлаждането е лоша, температурата и налягането непрекъснато остават на по-високо ниво – тежест за цялата система, което също води до износване на гумените маркучи и тръбите. Колкото по-старо е превозното средство, толкова по-стари ще са връзките на гумения маркуч и с течение на времето (от 6 до 7 години) те стават порести и фините гумени частици се разтварят. Докато сгъстеният горещ газ от компресора се впръсква в кондензатора при високо налягане, такива частици се натрупват в кондензатора и постепенно започват да запушват малките охладителни канали.

Подмяна на кондензатори

Тъй като замърсяването на кондензатора се причинява и от абразия, с наличието на твърди частици, проблемът няма да бъде решен чрез промиване. По този начин не е възможно да се отстранят твърдите частици. Промиващата течност тече по пътя на най-малко съпротивление; промиването с хладилен агент измива само течностите (масла / UV багрила) от климатичната система.

Твърдите частици, запушващи кондензатора, не само намаляват капацитета му за охлаждане, те могат да се движат по време на работа и да се аспирират от компресора, което може да доведе до допълнителни проблеми. Например, ако компресорът бъде сменен, но замърсителите в кондензатора не са отстранени, много вероятно е да възникнат отново проблеми с компресора.

Поради все по-сложния дизайн и замърсяванията, които постепенно се натрупват, кондензаторите са податливи на износване. Когато в климатичната системата се установи абразия на гумените маркучи, в допълнение към другите мерки за ремонт, кондензаторът трябва винаги да се подменя. Използвайки приспособление с прозрачна ампула, състоянието на хладилния агент и компресорното масло може лесно да се провери, което помага да се определят необходимите ремонти за A / C системата.

Компактните кондензатори са бъдещето

През 2012 г. DENSO разработи по-малък и по-ефективен кондензатор, който спомага за повишаване на горивната ефективност, като същевременно позволява на производителите на автомобили по-голяма дизайнерска гъвкавост в двигателното отделение. В сравнение с конвенционалните  Subcool кондензатори, новият усъвършенстван кондензатор с вътрешни ребра  (GIC) на DENSO е с 30 процента по-малък.

За по-ефективно прехвърляне на топлинния поток на хладилния агент, размерът на вътрешните ребра е намален и плътността е увеличена, което увеличава зоната на топлоотдаване с 20 процента. В допълнение, капацитетът на вътрешните ребра на тръбичките е увеличен с 25 процента в сравнение с конвенционалните модели, което позволява на по-голямо количество хладилен агент да тече през тях, без да увеличава консумацията на мощност.

DENSO допълнително подобри процеса на отстраняване на топлината при GIC, като увеличи броя на жалузите на всяко ребро с 30 процента на единица площ. Въпреки това увеличение на жалузите, размерът на ребрата не е увеличен.

Сравнение с монета от 1 евро (тръба GIC)
Конвенционален тип (16 мм)
Тип GIC (11 мм)
Защо да изберем DENSO Subcool кондензатор за охлаждане?

Кондензаторите DENSO Subcool са с качество OE, което означава, че са произведени в съответствие със строгите спецификации на автомобила. Те осигуряват на сервизите най-висока надеждност за поддръжка и ремонт на сложни климатични системи и системи за охлаждане на двигателя. В допълнение, със 76-процентово покритие на пазара, включително всички основни марки автомобили, те предлагат на сервизите реални бизнес възможности.

  • 100 процента OE качество
  • Интегрира се безпроблемно със климатичната система на автомобила
  • Устойчива висококачествена алуминиева конструкция
  • Оптимизиран топлообмен чрез иновативен дизайн на ребрата
  • Изисква по-малко енергия от компресора и допринася за по-икономичен разход на гориво

Източник: DENSO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!