Continental разработва глобално решение 5G-Hybrid-V2X и печели първия проект

8 януари 2019, 10:00

  • Новата 5G хибридна платформа на Continental интегрира различни технологии Vehicle-to-Everything (V2X)
  • 5G-Hybrid-V2X – проект, присъден на Continental
  • Гъвкавото решение Hybrid V2X позволява на производителите да оборудват автомобилите с различни технологични предпочитания

Лас Вегас, 4 януари, 2019 г. Технологичната компания Continental разработва гъвкава 5G хибридна платформа, която позволява както мобилната мрежова комуникация, така и бързия и надежден директен обмен на данни. Тези предимства се удостояват с първата награда на клиента за това решение 5G-Hybrid-V2X.

Свързаните превозни средства позволяват на водачите и пътниците достъп до най-съвременни информационни системи. Те също така имат потенциала да съобщават актуализации на трафика в реално време, пътни опасности и бъдещи функции за подпомагане на безопасността, като комуникират директно с други превозни средства или с инфраструктурата, което прави шофирането по-безопасно и по-ефективно. За да постигне това, решението на Hybrid V2X на Continental интегрира технологии не само за достъп до 4G и 5G мрежи, но също така и за специална комуникация на къси разстояния (DSRC) и Cellular-V2X за директна комуникация V2X. Това позволява на производителите на превозни средства да преодолеят голямо предизвикателство при внедряването на V2X в глобален мащаб. За разлика от редовната комуникация в мобилната мрежа, техническата посока за установяване на директна комуникация V2X варира в световен мащаб. Някои региони предпочитат установените DSRC, а други се насочват към предстоящия Cellular-V2X стандарт. С новото хибридно V2X решение на Continental, същата хардуерна и софтуерна платформа може да се използва за поддържане на един или друг стандарт за комуникация, намалявайки не само разходите, но и сложността за глобално приложение на V2X комуникацията.

„Спечелването на първия проект, базиран на нашата 5G-Hybrid-V2X платформа, не е само добра новина за нас, но и за цялата индустрия. Внедряването на 5G в пътната карта за развитие толкова рано показва, че автомобилната индустрия има пръст върху пулса на дигитализацията ”, казва Йохан Хийбъл, ръководител на бизнес отделите Body & Security и Infotainment & Connectivity в Continental. „Освен това, въвеждането на V2X на такъв голям, глобален мащаб бележи важна стъпка за по-безопасна и по-интелигентна мобилност.“

С 5G и директна комуникация: хибридната V2X платформа на Continental прави шофирането по-безопасно.

Функционални предимства на комбинацията от 4G / 5G и V2X

Комбинирането на V2X с мобилна комуникация води до платформа за всякакъв вид мрежи. По време на фазата на разработване на хибридната комуникационна платформа, всички V2X изисквания за стека за сигурност, позициониране и приложна рамка бяха интегрирани с 4G / 5G.

„Ad-hoc мрежите чрез V2X имат потенциал да увеличат драстично безопасността при шофиране. Директната информация от други превозни средства може да подобри вземането на решения за шофьорите и автоматизираните функции на шофиране ”, каза д-р Бернхард Клумп, ръководител на бизнес звеното за пасивна безопасност и сензори в Continental. „За да изпълни тази задача, технологията V2X трябва да бъде възможно най-бърза и надеждна – и трябва да бъде достъпна в световен мащаб. Към днешна дата комуникацията на къси разстояния и комуникацията на далечни разстояния са две различни системи със специални електронни контролни единици (ECU). По-тясното свързване на двата вида комуникация ще донесе ползи за безопасността. “

Първи проект за серия V2X в Китай

Практически пример подчертава предимствата, свързани с безопасността при шофиране в мрежата за краткосрочна и дългосрочна комуникация в едно устройство. Ако превозните средства се доближат до строителна площадка, комуникацията с малък обсег V2X започва да съобщава тази ситуация в рамките на половин миля. В резултат на това водачът е подготвен за ситуацията, когато колата достигне до действителната строителна площадка или до края на опашката. Ако безпроблемната комуникация на дълги разстояния предава същото предупреждение с по-дълъг срок на действие, на водача ще бъдат предложени повече възможности, като има повече време да се подготви за образуване на задръстване или да влезе в препоръчаната лента като пример. Строителните работници също се възползват от съвременната информация, тъй като намалява риска от нахлуване на кола. Въз основа на платформата на Continental такива случаи на употреба скоро биха могли да станат реалност по пътищата по целия свят. За Китай този глобален проект дори бележи първата серия от разработки на продукт V2X.

Автоматизираното превозно средство също трябва да обработи тази информация по-рано. Например, стеснени платна и променени или повредени маркери за движение могат да означават, че водачът трябва да вземе обратно задачата за управление от автоматизираното превозно средство. В този случай процедурата по предаване ще започне достатъчно рано, за да се избегне всяка стресова ситуация.

„Всичко се състои към безпроблемното изграждане на мрежи, което прави превозните средства подвижна сензорна мрежа на местно ниво и добавя основната подкрепа на отдалечени услуги, базирани на облак“, казва Klumpp.

Свързване в световен мащаб: Continental интегрира 5G и V2X-технологии на една платформа и печели серийни проекти

С новата хибридна платформа, Continental перфектно допълва съществуващото продуктово портфолио. Автомобилните производители ще имат всички възможности в бъдеще – от класическия единен телематичен контролен блок (TCU) или DSRC решението до новата хибридна платформа. В резултат на това превозните средства ще бъдат добре оборудвани за всички регионални предизвикателства. Плановете на Continental са да започнат серийно производство на своето Hybrid V2X решение в световен мащаб в началото на 2020-те години.

Източник:Continental

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!