Интелигентно споделяне на автономното шофиране: ZF дава възможност за нови форми на градска мобилност

9 януари 2019, 10:00

  • Robo-taxi с технологията ZF на CES 2019 предлага преглед на автономното пътуване
  • Мобилността като услуга е един от най-големите двигатели на развитието на автономното шофиране
  • ZF предлага компетентност за автомобилни системи за иновативни доставчици на мобилност

Изборът на нова градска мобилност е един от най-големите двигатели на развитието на автономното шофиране. Основен пример за това е автономното пътуване, което се основава на споделени пътувания в робо-таксита или робо-совалки. ZF предлага обширни системни компетенции на компании, предлагащи решения за мобилност като услуга. Тя включва системи за радар, камера и LiDAR (технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти), които помагат да се открие околната среда на автомобила, мощни компютри като ZF ProAI RoboThink със софтуер и алгоритми, както и мехатронни задвижващи механизми и системи за безопасност. Клиентите могат да се възползват и от способността на ZF интелигентно да свързват тези системи и да ги интегрират в превозни средства. Това добавя стойност за клиенти, които искат да предлагат не само превозни средства, но и услуги за мобилност.

Интелигентно споделяне на автономното шофиране: ZF дава възможност за нови форми на градска мобилност

На CES 2019, ZF представи волана и робо-такси без педали, за да покаже как технологиите му позволяват нови форми на градска мобилност. Потребителите могат да повикат таксито, използвайки своя смартфон или таблет и то ще маневрира самостоятелно, за да ги вземе. Тогава може да ги откара до мястото, където искат да отидат.

„Автоматизацията, електрификацията и изграждането на мрежи са важни фактори, тъй като транспортирането на хора и стоки непрекъснато се увеличава в градските центрове. С нашата обширна системна компетентност, ZF дава възможност и оформя мобилността от следващо поколение,“ каза Торстен Голлевски, ръководител на Advanced Engineering в ZF и генерален мениджър на Zukunft Ventures GmbH. „Нашите гъвкави и модулни системни решения са не само привлекателни за производителите на конвенционални автомобили, но и за нови компании, които навлизат на пазара на мобилност.“

Мрежовите системи свързват превозните средства с облака

С робо-такси, ZF демонстрира, че може да осигури необходимите решения за развитието на робо-превозни средства и свързаните с тях услуги. В съответствие с философията „Виж-Мисли-Действай“, гамата на сензорите ZF помага на превозното средство да разпознава точно заобикалящата го реалност. ZF ProAI RoboThink, високопроизводителният суперкомпютър за автономно шофиране е проектиран да обработва огромното количество сензорни данни, да ги превежда в съгласувана картина и да получава правилните команди за превозното средство. Тези команди след това се изпълняват от свързани ZF системи, които позволяват управление на движението на превозното средство и повишена безопасност – включително шаси, задвижване, система за управление, спирачки или системи за безопасност на пътниците.

ZF работи интензивно в мрежата на своите интелигентни механични системи с платформата за мобилност, базирана на облак от услуги. Възможно е да се интегрират функции във всички видове доставчици, например за организиращи пътувания, иновативни услуги за доставка и управление на транспортните средства. Софтуерът на автомобила може да се актуализира чрез облака.

Кокпит без волан или педали

С нарастващата автоматизация се търсят нови концепции за позициите на седалките в напълно автоматизирани транспортни средства или робо таксита. Модернизиращият кокпит от ZF и Faurecia, инсталиран в демонстрационния автомобил на CES, показва къде се развива разработката. Той може да маневрира без волан и педали и е оборудван с три екрана. Доставчиците или пътниците могат свободно да избират къде да седят. Това осигурява по-голяма гъвкавост, свобода на движение и нови възможности за използване на вътрешното пространство.

Източник: ZF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!