Избягване на проблеми с редовната смяна на спирачната течност

25 октомври 2019, 13:00

Смяна на маслото, на филтрите и много други рутинни дейности по поддръжка на автомобилите се извършват по график въз основа на изминатите километри и / или интервали от време. Докато някои автомобилни компании и производителите на спирачни течности продължават да предлагат определено количество километри между смените на спирачната течност, Wagner ®  не препоръчва смяна, основана на километри. Смяната на спирачната течност въз основа на отработеното време е най-добрият начин да се гарантира нейната ефективност.

Повечето спирачна течност, използвана в съвременните превозни средства, е на основата на гликол-етер (DOT 3, 4 и 5.1), докато някои превозни средства използват спирачна течност DOT 5 на базата на силикон. Спирачната течност, която е в добро състояние, е от решаващо значение за работоспособността на спирачната система на превозното средство; например водата и медта са врагове на спирачната течност. С течение на времето спирачната течност може да абсорбира влага, което да доведе до корозия в спирачните линии и цялата спирачната система, а също и да понижи точката на кипене на спирачната течност, намалявайки ефективността на спиране.

Наличието на мед е добър показател за състоянието на спирачната течност. Когато спирачната течност се влоши, нивата на медта се покачват, което сигнализира, че течността губи своята ефективност. Тъй като спирачната течност се разгражда при високи нива на мед, тя вече няма адекватни антикорозионни инхибитори, така че може да се получи корозия на вътрешните хидравлични компоненти. За да се избегне повреда, Вагнер препоръчва спирачната течност да се сменя, когато съдържанието на мед е 200 ppm (части на милион) или повече при тестване.

Препоръките за смяна на Вагнер зависят от това с какъв тип спирачна течност работите. Ако не е дадена друга препоръка от OEM, Wagner прави следното предложение (моля, имайте предвид, че интервалът може бъде по-кратък във влажен климат): DOT 3, 3&4 and 5.1 – на всеки две години при нормални експлоатационни условия.

  • Спирачната течност Wagner DOT 3&4 е удобна опция за тези, които се нуждаят както от спирачни течности DOT 3, така и от DOT 4.
  • DOT 3, 3&4 и 5.1 са спирачни течности на основата на гликол, които са съвместими помежду си и могат да се смесват, без да имат вредно въздействие върху спирачната система на превозното средство.
  • Важно е никога да не смесвате DOT 5.1 (на базата на гликол) с DOT 5, който е на силиконова основа. DOT 5 никога не може да се смесва с друга DOT течност, освен DOT 5.

Източник: Wagner

Още информация за спирачната течност

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!