Основи на електронното разпределение на спирачното усилие (EBD)

26 октомври 2019, 8:00

Електронното разпределение на спирачното усилие (EBD) заменя комбинирани, пропорционални и други клапани, за да промени спирачните усилия в предните и задните спирачки в антиблокиращите спирачни системи (ABS). Електронното разпределение на спирачките може динамично да променя пропорциите, за да се вземе предвид, ако автомобилът завива или е натоварен.

Системата може също така да използва EBD за извършване на „меко спиране“. Тази програма се изпълнява, когато превозно средство се спира при ниски скорости и спирачната сила се променя отпред и отзад, така че поведението на автомобила се контролира и усилието се предава равномерно, водещо до меко и стабилно спиране.

Ако индикаторът за ABS е включен, системата може да премине в настройка по подразбиране със статично ниво на разпределение на спирачната сила. Клиентът може да забележи блокиране или затруднено модулиране на силата на педала.

Софтуерът, който управлява системата EBD е калибриран от инженерите на превозното средство в компютърни симулации и върху тестовите писти. През повечето време системите се справят, но понякога проблемите не се откриват, докато превозното средство не е на пътя в реални условия.

Понякога програмата / калибрирането за системата ESC се нуждае от малки изменения поради промени в автомобила, като нов размер на гумата, тегло на превозното средство или непредвидено поведение на водача. Някои OEM производители пуснаха актуализации, за да подобрят износването на накладките и други спирачни действия.

Ето защо проверката на техническите бюлетини на превозно средство е от решаващо значение, ако клиентът или механика забележи необичайни проблеми с износването, като по-бързо износване на задните накладки от предните.

Повечето OEM производители много защитават своите програми за повторно обновяване. Нарастващата тенденция е, че новата програма не трябва да бъде на твърдия диск или паметта на рефрешващия инструмент. Вместо това програмата директно се записва върху модула от интернет. Повечето от OEM производителите цитират притесненията си за пиратството на интелектуалната собственост, тъй като разходите за писане на кода и тестване на калибровките са много скъпи.

Източник: Know Your Parts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!