Кога веригата за синхронизация трябва да бъде заменена?

28 октомври 2019, 6:00

Всички знаем, че синхронизиращия зъбен ремък в двигателя на автомобила трябва да бъде заменен на препоръчителни интервали на обслужване, но какво да кажем за веригата за синхронизация? Каква е разликата между зъбен ремък и верига? Ангренажният ремък е зъбен ремък, изработен от висококачествен каучук. Той работи извън маслената система на двигателя, покрит със защитен капак.

Ангренажна верига

Ангренажната верига е изработена от метал, подобно на верига за велосипеди. Тя работи вътре в двигателя, тъй като трябва да бъде смазвана с моторното масло. Ангренажният ремък обикновено трябва да бъде заменен между 60 000 и 150 000 км в зависимост от автомобила и това е сравнително евтин ремонт. Ангренажната верига не е необходимо да бъде заменена, освен ако няма проблем с нея.

Застрахована ли е веригата на синхронизация срещу механични повреди?

Простият отговор е Не, не е. Проблемите с веригата за синхронизация не са рядкост, особено при превозни средства с голям пробег. Подобно на всички други движещи се механични компоненти във всеки двигател, веригата за синхронизация е подложена на износване. Ангренажната верига се смазва с моторното масло. Липсата на редовна смяна на маслото, ниското ниво или лошото качество могат да доведат до по-бързо износване на веригата за синхронизиране.

Веригата се поддържа правилно опъната от обтегача. Обтегачът на веригата може да се управлява от пружинен механизъм или налягане на маслото.

Верига, обтегач и водачи на веригата

Използват се водачи и шумозаглушители, за да се предотврати вибрирането на веригата. Всички тези компоненти също се износват. Как да разберете дали веригата за синхронизация е износена? Често, ако е износена, двигателят може да се почувства муден, с ниска мощност или да има проблеми със стартирането. Това е така, тъй като, тъй като веригата се износва, разтяга и момента за отваряне или затваряне на клапаните се забавя. Износена верига, водачи или обтегач на веригата също могат да причинят различни шумове. Шумът на ангренажната веригата може да варира от тракане до бръмчене или виене.

Ако веригата за синхронизация е износена, обикновено тя се заменя като комплект с нов обтегач, водачи и други части на механизма на задвижване на веригата. Много автомобили имат две или дори три вериги в моторите си и често вашият автосервиз може да препоръча да замените всички вериги наведнъж.

При двигателите от по-старото поколение, подмяната на веригата за синхронизация е доста лесна задача. Нямате такъв късмет, ако имате модерен автомобил с предно задвижване с мотор, напречно монтиран, тъй като пространството в двигателното отделение би могло да бъде много тясно.

За да избегнете проблеми с веригата за синхронизация, трябва да поддържате двигателя си правилно и да сменяте двигателното масло на препоръчителните интервали. Използването на първокласни двигателни масла и маслени филтри също ще помогне. Поддържането на правилното ниво на масло ще гарантира, че веригата за синхронизация винаги е смазана.

Източник: testingautos.com

Допълнителна информация за ангренажните вериги

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!