Елементи за горивен филтър с покритие от микро и нановлакна по технология „meltblown“

28 октомври 2019, 13:00

Технологията „meltblown“ е конвенционален метод за производство на микро- и нановлакна, при който полимерна стопилка се екструдира през малки дюзи, заобиколени от високоскоростен издухващ газ.

В някои елементи за горивни филтри (КХ) на MAHLE повърхността има малко по-груба структура на влакната от нормално, но точно обратното: това са силно ефективни микрофибри, приложени върху филтърната хартия като допълнителен слой по време на процеса на разтопяване.

Разтопеното покритие се нанася само от входящата страна на горивния поток (мръсната страна) на филтъра, което позволява оптимално филтриране на горивото, което тече отвън към вътрешността. Изключително фините стопени влакна с диаметър по-малък от 10 µm задържат мръсотия и чужди частици още по-ефективно, като същевременно увеличават и експлоатационния живот на филтъра.

 

Фиг. 1: Горивен филтър KX386 с meltblown покритие
Фиг. 2: Близък план на meltblown влакна

Със или без разтопени влакна, чистотата е решаващо значение при подмяната на горивния филтър, тъй като непречистеното гориво никога не трябва попаднете в чистата страна на филтъра и следователно в системата за впръскване на горивото. За да се сведе до минимум този риск, трябва останалото гориво да бъде изцедено от корпуса на филтъра преди монтажа и изхвърлено по екологично чист начин. В зависимост от вида, филтърът също трябва да бъде закрепен в капака на корпуса преди поставяне (виж фиг, 3).

Фиг. 3: В зависимост от типа, филтъра първо трябва да бъде закрепен в капака на корпуса.

 ВАЖНО! При подмяна на горивния филтър всички уплътнения трябва да бъдат намазани с чисто гориво преди монтажа с цел предотвратяване на повреди по време на инсталацията! След като филтърът бъде сменен, горивната система трябва да се обезвъздуши старателно. Винаги спазвайте съответните спецификации на производителя!

Източник: MAHLE

Още информация за горивните филтри

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!