Интелигентни системи – автоматично дистанционно управление в трафик

5 ноември 2019, 13:00

Шофирането в интензивен трафик и поддържането на безопасно разстояние от автомобила отпред е уморителен процес, изискващ голяма концентрация. Автоматичното управление на разстоянието е усъвършенствана система за помощ на водача, която активно помага на автомобилистите да поддържат определено разстояние от автомобила отпред. Често наричана също адаптивен круиз контрол (ACC), системата надгражда функционалностите на системата за круиз контрол, която е проектирана да поддържа автоматично определена скорост на превозното средство.

СИСТЕМИ ЗА АВАРИЙНО СПИРАНЕ

Така наречените „системи за аварийно спиране“ са още по-усъвършенстваната форма на автоматично управление на разстоянието. Такива системи помагат да се избегнат сблъсъци, като могат да открият критична близост до движещи се или неподвижни превозни средства отпред и пешеходци, и да подготвят спирачната система за възможно бързо спиране при аварийна ситуация. Това прави пълната спирачна сила по-бързо достъпна. Веднага след като водачът натисне спирачния педал, системата осигурява спирачна помощ, за да спре автомобила, преди да достигне препятствието, ако изобщо е възможно. Ако, от друга страна, водачът не проявява никаква реакция и аварийната спирачна система счита сблъсъка за неизбежен, тя задейства пълно спиране, за да сведе до минимум ефектите от удара. Системите за аварийно спиране, проектирани за градска употреба, обикновено работят до 30 км / ч. В този диапазон на скоростта сблъсъците често могат да бъдат избегнати чрез автоматично инициирано пълно спиране. Други системи предоставят на автомобилистите помощ във всички скорости на движение както през деня, така и през нощта.

ФУНКЦИИ НА АВТОМАТИЧНОТО ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ

Водачът въвежда желана скорост и разстоянието, което трябва да поддържа от автомобила отпред. Това може да се настрои съответно на няколко етапа, за да отговаря на ситуацията на шофиране и личния стил на шофиране.

Автоматичното управление на разстоянието използва сензор за откриване на превозни средства oтпред и изчисляване на тяхното разстояние, посока и относителна скорост в рамките на системните граници. Системата също така изчислява хода на собственото превозно средство на водача и по този начин може да определи дали превозните средства отпред са от значение за автоматично управление на разстоянието.

На пътя автоматичната система за контрол на разстоянието поддържа определена от водача скорост или може да адаптира това към променящите се ситуации в движението чрез автоматично забавяне, спиране или ускоряване. Версия Stop & Go също може автоматично да спре автомобила и след това да се стартира отново след освобождаване от водача.

Източник: Cardictionary

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!