Дизайн на лагер-главина на колелото HBU 2.1 от SKF

6 ноември 2019, 6:00

Тази информация се фокусира върху подробни указания за монтаж при монтиране на VKBA 3569 със специфичен HBU 2.1 дизайн на лагер-главина – това е дизайн, който става все по-често срещан на пазара. Ще посочим повреди, които могат да възникнат, когато по време на монтажа не се използват правилните монтажни инструменти.

Този дизайн на лагера изисква използването на специални инструменти за демонтиране, но по-важно е монтирането на лагера върху превозното средство. SKF не предлага инструменти за демонтиране и монтаж на лагери в гама си. Въпреки това, подходящи инструменти се предлагат от много различни производители и някои също са проектирани и използвани от OEM сервизите.

HBU 2.1 и свързани компоненти

Таблицата по-долу подчертава всички дизайни на лагери HBU2.1 в нашата гама; те са обхванати от монтажните изисквания, описани в този бюлетин.

Дизайн на комплекта Производител Модел
VKBA 3550 AUDI, VW A2, LUPO
VKBA 3568 SKODA, VW FABIA, FOX, POLO IV
VKBA 3569 AUDI, SEAT, SKODA, VW A2, CORDOBA (6L), IBIZA, FABIA,
ROOMSTER, FOX, POLO IV
VKBA 3646 VW MULTIVAN, TOUAREG, TRANSPORTER
VKBA 3660 FORD C-MAX, FOCUS, FOCUS C-MAX
VKBA 6543 VOLVO C30, C70, S40, V50
VKBA 6680 SMART FORFOUR
VKBA 6800 MAZDA 3

Указания за монтаж за монтиране на VKBA 3569

Без натиск върху фланеца

При монтиране на лагер тип HBU2.1 в никакъв случай не трябва да се прилага налягане върху „фланеца“, тъй като това ще повреди лагера и ще е необходима подмяна. Както споменахме по-рано, има на разположение на пазара много специфични монтажни инструменти. Наложително е използването на правилните инструментите, когато монтирате лагер-главините, посочени в таблицата. Инструментът „направи си сам“ също може да причини повреда на фиксиращия пръстен (ако има такъв) и вътрешните подвижни елементи.

Снимка 1: VKBA 3569 и правилен монтажен инструмент
Плътно прилягане

Уверете се, че двете половини на инструмента плътно прилягат зад външния пръстен. След това заключете двете половини заедно. ( на снимки 2 и 3 са показани лагери с и без предварително инсталиран фиксиращ пръстен).

Снимка 2: С фиксиращ пръстен                        Снимка 3: Без фиксиращ пръстен

Забележка: ВИНАГИ следвайте препоръките на производителите на автомобили за обслужване и подмяна лагери на колелата, задвижване & спирачни компоненти.

Нанесете малко количество антикорозионна паста (вижте снимка 4) върхупървите 3–4 mm от лагеруващия вал. (виж снимка 5)

Снимка 4: Антикорозионна паста на SKF      Снимка 5

Почистете шенкела / корпуса на лагера и поставете лагера и инструмента, както е показано на снимка 6. В зависимост от приложението, прилагайте равномерно налягане (на 90 градуса) спрямо лагера докато фиксиращия пръстен се напасне напълно в канала или лагерът е фиксиран на местото си.

Снимка 6

Забележка: ВИНАГИ следвайте препоръките на производители за въртящ момент при затягане на компоненти.

Почистете излишната антикорозионна паста, като се уверите, че ABS сензорът също е чист (виж снимка 7).

Снимка 7: Почистете излишната грес

Монтирайте всички компоненти на спирачките и управлението.

Забележка: Моля, имайте предвид, че някои специализирани инструменти са за СПЕЦИФИЧНИ ПРИЛОЖЕНИЯ и може да се използват само за определени лагери от тип HBU2.1. Проверете с предпочитаните от вас доставчици на инструменти преди да демонтирате или монтирате лагера.

Какво се случва, ако се натисне фланеца по време на монтажа?

Както е показано на снимка 8, ако при натискане в главината се прилага налягане върху фланеца, силата се предава през вътрешния пръстен, подвижните елементи и след това към външния пръстен.

Снимка 8                                   Снимка 9                                   Снимка 10

Когато се приложи тази сила, ще възникне повреда в лагера, както е показано на снимки 9 и 10.

Източник: SKF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!