Елон Мъск: Тесла планира да построи фабрика в Германия

13 ноември 2019, 16:00

Фабриката на Tesla в близост до Берлин ще произвежда батерии, силови двигатели и превозни средства, като се започне с показания модел.

Tesla планира да построи следващата си фабрика в близост до Берлин, заяви изпълнителният директор Елон Мъск, изпращайки страхотно съобщение до автомобилните производители в Германия, че той се отправя към дома им.

Tesla също ще създаде инженерно-конструктивен център в Берлин в близост до новото летище на германската столица, заяви Мъск във вторник. Той направи коментарите, докато беше в Германия, за да приеме награда, спечелена от Model 3, побеждавайки харесванията на BMW 3 серията и A4 на Audi.

„Едни от най-добрите автомобили в света очевидно са направени в Германия“, каза Мъск на събитие, на което присъстваха изпълнителните директори на Volkswagen, Audi и BMW. Той каза, че страната „не е изостанала“ в електромобилите, като същевременно признава, че пазарът за тях е „недоказан“.

Малко след като пусна новината за Берлин, Мъск публикува туитове, за да се увери, че изявлението няма да го пропуснат неговите 29,3 милиона последователи в Twitter. Той каза, че фабриката ще произвежда акумулатори, силови двигатели и превозни средства, като се започне с кроссовъра Model Y. Модел 3 ще бъде построен там по-късно.

48-годишният Мъск полага основите на следващия си завод точно когато Tesla се готви да започне продажби на автомобили, построени в покрайнините на Шанхай.

Анализаторите на Morgan Stanley, водени от Адам Джонас, написаха в неотдавнашна бележка, че Германия ще бъде “логичният избор” за т. нар. европейска гигафабрика.

Страната “е сърцето на глобалния пазар на луксозни автомобили, с икономика, зависима от технологията за вътрешно горене и правителство, фокусирано върху изменението на климата”, каза Джонас.

Правителството на канцлера Ангела Меркел и местните автомобилни производители се споразумяха да засилят стимулите за електрическите автомобили, като увеличиха натиска Германия да се отдалечи от ДВГ, за да намали емисиите на отработени газове.

Все пак изграждането на превозни средства в страна, която има един от най-високите разходи за труд и енергия в световен мащаб, ще бъде основно предизвикателство, особено след като европейските клиенти очакват добре организирана мрежа от дилъри и сервизи, които да извършват дейности по поддръжката.

Източник: ANE

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!