Твърди или меки накладки

14 ноември 2019, 6:00

Твърдост на спирачната накладка е термин, който обикновено се прилага за описване на трайността на фрикционния материала. Прието е, че твърдите накладки са по-подходящи за състезателни условия.

Това изразява повече от промяна на твърдостта, особено защото за съвременните производители на спирачни накладки не е трудно да удължи живота им или да се подобрят характеристиките им.

Твърдостта на спирачната накладка е използвана като общ термин, тъй като не е имало стандартен начин, по който производителите да описват различните си продукти. Вярно е обаче, че някои спирачни накладки са физически по-твърди от други и при реално измерване на повърхностната твърдост има огромен диапазон на твърдост в целия широк спектър от спирачни накладки.

Накладките за спортни и състезателни автомобили, обикновено се отнасят към твърдите, съдържат голям процент стоманени влакна и могат да бъдат силно абразивни и много вредни за спирачния диск. Това е значението на термина за твърдата накладка, с който производителите на дискове се съобразяват, когато групират твърдостта на спирачната накладка с диска. Производителите на спирачни дискове обясняват, че твърдите или много абразивни накладки могат да повредят дисковете им и не ги препоръчват за стандартно шофиране по пътищата.

Някои производители обаче успяват да произвеждат накладки за спортни и състезателни спирачки, които не използват или използват много малко стоманени влакна и изобщо не са механично твърди. Това са фамилиите спирачни накладки на базата на арамидни влакна, използващи съвременни материали като Dupont Kevlar или Twaron. Разбира се, Kevlar има шест пъти по-голяма якост от стоманата, когато се използва в матрична форма и е много по-малко абразивен от стоманените влакна, така че е отлично, макар и скъпо, свързващо влакно, което може да се използва за заместване на стоманени влакна.

Основните свойства на спортната или състезателната спирачна накладка трябва да бъдат нейното по-високо ниво на триене, плюс способността й да се справя с по-високите температури при състезателното спиране на пистата, плюс по-добра износоустойчивост. Ако всичко това може да бъде постигнато, без да е необходимо твърдостта на спирачните накладки да бъде механична твърдост, тогава имате перфектна ситуация.

Все повече се приема, че NAO или неазбестовите органични накладки, направени с влакна Aramid, са много по-малко абразивни за спирачните дискове и повечето работят добре с тях.

Така че, ако търсите по-твърда спирачна накладка и това означава, че искате спортна или състезателна накладка, която спира добре и може да се справи с топлинното натоварване плюс това работи достатъчно дълго –  правилен избор ще бъде арамидно влакно, кевлар или подобна основа.

Източник: ABC Brakes

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!