Климатични компоненти, специално за електрически превозни средства

15 ноември 2019, 13:00

При превозни средства с конвенционален двигател с вътрешно горене, A / C компресорът обикновено се задвижва с ролка и клинов или пистов ремък, но в електрическите превозни средства този механизъм не е наличен. Тук А / С компресорът се задвижва от електродвигател, който е интегриран в мрежата за високо напрежение на автомобила. Pierburg GmbH е разработила A / C компресор, който включва дългогодишния опит на доставчика в областта на мехатронните компоненти.

Новият модул е ​​с компактен дизайн, така че да може да се побере в обичайните инсталационни пространства и се обслужва от традиционните нива на напрежение HV2 и HV3. Трите модула – механичен компресор, електромотор и силова електроника са модулно интегрирани.

По време на разработката специално се набляга на ниското тегло и високата експлоатационна ефективност. Това гарантира икономично управление на мощността с ограничената електрическа енергия, налична от устройството за съхранение на високо напрежение в автомобила.

Допълнителни функции при ниски температури

Добре обмисленият дизайн на компонента позволява не само класически климатичен режим при топли външни температури, но и работа като термопомпа при ниски. Използвайки термопомпа за отопление на кабината на водача, енергийният поток от високоволтовия акумулатор може да бъде намален според нуждите, като по този начин увеличава обхвата на движение на автомобила.

Друг акцент в развитието беше ниският шум на компресора, тъй като неговият звук и вибрации се възприемат като смущаващи от водача и пътниците.

Разширителен клапан за хладилни вериги

Освен това доставчикът е разработил допълнителен компонент – електронно контролиран разширителен клапан за хладилния контур. Новият клапан обикновено се монтира на изпарителя или кондензатора и контролира потока на хладилния агент; тези топлообменници са подходящи за използване в климатични инсталации, охлаждащи батерии или компоненти на електрически задвижващи линии.

Благодарение на компактния си дизайн клапанът, разработен от Pierburg, може да бъде напълно интегриран в топлообменници; потокът на хладилния агент може да се регулира според изискванията с помощта на електрически задвижващ механизъм, като по този начин се повишава общата ефективност на системата.

Източник: Pierburg

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!