Хидравлика; част от нашите уникални характеристики в продължение на 100 години

17 ноември 2019, 19:01

Преди 100 години, през ноември 1919 г., започва пътешествието на KYB. Широ Каяба е талантлив студент, спечелил място в престижния университет Васеда в Токио, постъпвайки в инженерния и научен факултет. В рамките на една година обаче той се разочарова, вместо да избере да отдели значително повече време за собствените си изследвания. Твърдейки, че курсът му е „досадни уроци, основани на непреходна версия на миналото“, Каяба заявява: „Искам да работя свободно на базата на духа, вдъхновението и любопитството, с които се родих“. С това Каяба напуска университета, като се отдава изцяло на собствените си изследвания.

Вече притежавайки патенти за независимото си изследване, Каяба си осигурява жизненоважно финансиране от известен бизнесмен, който често помага на обещаващи студенти от университета Васеда. На 19 ноември 1919 г. 21-годишният Широ Каяба открива изследователския център „Каяба“ с 30 изследователи. Ражда се предшественикът на KYB и нашето пътешествие започва.

 

Изследователският център и самият Каяба бързо привличат вниманието на японския военноморски флот. Той отхвърля аванса им, като предпочита да остане в собствения си център, докато голямото земетресение в Канто от 1923 година разтърсва района. Земетресението погубва трагично над 140 000 души, а магнитудът му е 7,9. Разтърсва района в обедно време, докато хората готвят, а в резултат на това избухват пожари. Изследователският център „Каяба“ изгаря до основи. Каяба няма друг избор, освен да работи за японския военноморски флот, където опитът му в областта на хидравликата ще го накара да разработи дистанционно управлявано хидравлично оборудване за кацане и излитане на самолетоносачи, както и хидравлика на съоръженията за кацане на самолетите за намаляване на удара при кацане.

През март 1930 г. Каяба е посетен от британски инженер, дошъл да разреши спора, който имал с японското патентно ведомство относно хидравличните съоръжения за кацане, които е проектирал. След като вижда превъзходния дизайн на Каяба, британският инженер се отказа от собственото си планирано съоръжение за кацане и дава гласност на съоръженето на Каяба. Започват да валят поръчки от целия свят. Това, съчетано с друго изобретение на Каяба, позволяващо излитане на самолети от къси писти през планинския терен на Япония, осигурява на Каяба достатъчно финансиране, за да се откъсне от военноморския флот и да създаде Kayaba Manufacturing Co. през 1935 г. – компанията, която днес познаваме като KYB.

Духът и философията на Широ Каяба, заедно с иновативните му изследвания и изобретения, живеят в процеса на развитие и производство на KYB днес – 100 години по-късно. KYB е доставчик на оригинални части за около 1 на 5 автомобила в световен мащаб, като произвежда над 1 милион амортисьора на седмица.

„Нищо никога не е завършено.Уникалната способност на човечеството да постига напредък се крие в непрестанното търсене на по-високо ниво на съвършенство, което служи като основа за развитието както на компанията, така и на човешкото общество“ – Широ Каяба.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!