Предотвратяване на NVH (шум, вибрации и неравномерност) в спирачните системи на автомобила.

25 ноември 2019, 6:00

Когато решавате каква кола да закупите, един от най-важните приоритети за потенциалните клиенти е изживяването. Разположението, комфортът, технологията и аудиото са основни фактори, влияещи на възприятието на клиентите и са области, в които автомобилните производители могат да отличават значително своите превозни средства.

Ето защо производителите харчат огромни суми за научноизследователска и развойна дейност, за да намалят NVH (шум, вибрации и неравномерност). NVH е критичен акцент в автомобилната индустрия, към който инженерите се занимават още от най-ранния етап на процеса на проектиране, включително NVH, генериран от спирачната система.

NVH са признати за един от основните проблеми, с които се сблъскват в момента автомобилните производители и техните доставчици, като клиентите имат гаранционни претенции от над 100 милиона долара годишно за всеки производител. Производителите извършват прецизни тестове на специален динамометър, отговарящ на SAE J2521.

Специализирана разработка на спирачки

По време на разработването на нов модел, производителите на превозни средства зависят от техните доставчици на спирачки, които да направят голяма част от предварителните тестове върху отделните компоненти на дисковата спирачна система на автомобила. Това включва тестване на фрикционните материали посредством динамометър, за да се уверят, че коефициентите на триене са правилни за приложението и да се гарантира, че конструкцията на накладката осигурява адекватно потискане на шума, без да се отразява неблагоприятно на спирачната сила, усещането на педала, устойчивостта на износването.

Apec използва многобройни лабораторни тестове, за да усъвършенства спирачните накладки.

След това спирачките се тестват на превозното средство, за да се уверят, че отговарят на предвидената спецификация. Изпитателите на тестовите полигони предоставят обективни и субективни оценки на ефективността на спирачките, включително нивата на шума. Когато бъдат постигнати проектните цели, спирачките са одобрени и пуснати за производство. Apec следва точно същата процедура – динамометър, тест на полигон и тестване на пътя, когато разработва спирачните накладки за следпродажбения пазар.

Apec използва завоите на прословутия проход Grossglockner за своите пътни тестове.

Колко тихи са спирачките ви?

Изборът, дизайнът и усъвършенстването на спирачния материал означава, че повечето спирачки са много тихи, особено при първокласни луксозни автомобили. Но понякога изискванията за ефективност могат да надвишават потискането на шума в окончателния процес на избор. Инженерите, които отговарят за конкретен модел, могат да предпочитат фрикционен материал или дизайн на накладката за висока температура и устойчивост на износване, спрямо неговите акустични свойства. Следователно някои нови автомобили може да имат по-шумни спирачки, отколкото биха предпочели техните шофьори.

Шумът от спирачките почти винаги се причинява от високочестотни вибрации между накладките, спирачния апарат и спирачния диск. Когато стационарните накладки се трият върху въртящ се спирачен диск, те се плъзгат като хокейна шайба по лед. Ако има хлабина между накладките и спирачния апарат, накладките могат да вибрират и да шумят, докато се движат по повърхността на спирачния диск. В зависимост от честотата на вибрацията, това може да създаде силно свистене или скърцане.

Минимизиране на вибрациите и шума

Apec винаги произвежда еквивалентни или надвишаващи спецификацията на накладките за OE, така че ние включваме полезните характеристики на оригиналните производители, като например скосяване на краищата и / или добавяне на прорези за „настройване“ на накладката, така че да издава по-малко шум. Скосяванията и прорезите променят естествената честота, с която накладката вибрира, така че работи по-тихо, отколкото накладка, който няма тези характеристики.

Прорезите и скосените ръбове помагат за намаляване на шума.

Към стоманената основа може да се поставят различни видове подложки, които допълнително да заглушават вибрациите между накладката и спирачния апарат. Еластичните подложки действат като възглавничка, за да абсорбират шумообразуващи вибрации.

Подложки и щипки помагат да се намалят вибрациите.

Накладките могат също да бъдат закрепвани с щипки или пружини, които свеждат до минимум хлабината между накладките и апарата и допълнително заглушават вибрациите по време на първоначалното сработване на накладката.

Справяне с по-стари и с голям пробег превозни средства

Накладките Apec се възползват от всички тези функции, когато е подходящо. И все пак трябва да помним, че продуктите на Apec обикновено се монтират на превозни средства, които са на няколко години и са изминали много хиляди мили. Следователно, компонентите около спирачната накладка често се износват, корозират или дори липсват, така че дори и нови накладки може да са шумни.

Сменете ремонтните комплекти, когато монтирате нови накладки, за да намалите NVH.

За да предотвратите това, целта ви като спирачен техник е да върнете спирачките в ново (или по-добро от ново) състояние. Това означава да се оцени състоянието на дисковете, апаратите и аксесоарите, за да се види дали те трябва да бъдат заменени. Когато монтирате нови накладки Apec, уверете се, че цялата корозия е отстранена от точките на уплътняване на накладката / апарата и поставете нови аксесоари за спирачките. Пружините могат да загубят напрежението си с до 50%, което води до колебание на накладката и генериране на шум, така че пружините трябва да се сменят при всяко подновяване на накладките. Apec предлага набор от монтажни комплекти, които включват пружини, за да допълнят нашата гама от накладки.

Повърхностите на главината трябва да са чисти

Ако дисковете са силно набраздени, те също ще се нуждаят от подмяна или грубите им повърхности могат да причинят шум. И накрая, уверете се, че почиствате главините преди да монтирате нови дискове. Подмяната на дисковете без почистване на повърхностите на главината може да бъде загуба на време и пари; измерване на странично отклонение (DTI), по-голямо от 0,08 мм, ще доведе до неравномерно спиране и вибрации на спирачния педал!

Източник:Apec

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!