Защо VW Passat „пушеше“?

27 ноември 2019, 13:00

Наскоро беше докаран в сервиза VW Passat 2.0 D, който имаше над 350 000 км. пробег на таблото и беше оборудван със система Bosch EDC 1.5. Основните симптоми бяха неравномерност и заглъхване на празен ход и бях информиран, че както турбокомпресора, така и EGR клапан са сменени преди шест месеца.

Въоръжен с тези факти, първият ми начин на действие беше да проверя нещата с инструмента за сканиране и да потърся кодове за грешки (DTC). Не открих нито един, който да представлява интерес, затова подкарах колата за тест. В този случай реших да оставя инструмента си за сканиране свързан и не трябваше да карам твърде далеч, за да забележа, че работата е много лоша и с много черен дим, изкарван през ауспуха.
Обратно в сервиза започнах диагностиката си с няколко неща, които трябва да взема предвид. Първо, двигателят имаше прекъсване на празен ход, но когато е с нормална работна температура, изглежда, проблемите бяха по-малко..

Облаците от черен дим и заглъхване при натоварване ме насочиха към потенциален проблем с инжекторите, така че избрах да проведа бърз тест за обратно изтичане на горивото. Резултатите от теста показаха, че инжекторите не са причината за проблема, тъй като връщащият поток е в рамките на определеното ограничение както при ниски, така и при високи обороти.

Към този момент двигателят беше работил около 30 минути и не се бяха случили прекъсвания. Все пак забелязах миризма около моторния отсек и с всички останали изчерпани опции, беше време да обмислям различен подход.

Системите на този конкретен автомобил бяха много подобни на Opel Corsa 1.3 D, който преди това посети моя сервиз. Използвайки този опит, премахнах входните тръби и установих, че EGR клапанът има малки проходи и почти е запушен (тези двигатели се запушват много лесно при малък пробег (под 20 000), така че бъдете нащрек). Това ми помогна най-накрая да разбера какъв е проблемът: всмукателната система беше много замърсена с въглерод и отлагания. След почистване проблемът беше решен.

Източник: EEC

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!