Свързаните автомобили царуват на автосалоните по света

30 ноември 2019, 9:00

Свързаните автомобили плениха въображението на потребителите, производителите и доставчиците на автомобили по целия свят. Вниманието се съсредоточава върху следните тенденции, при които мобилната свързаност е във фокуса на този бързо развиващ се пазар: свързан автомобил, автономно шофиране, услуги за емоционалност и мобилност и интелигентни градове.

Производителите на автомобили и техните партньори по целия свят залагат на свързаността на превозните средства, за да реализират голяма част от приходите от продажби на нови автомобили. Allied Market Research прогнозира, че пазарът на свързани с автомобили в световен мащаб ще нарасне със 17,1% от 2018 г. до 2025 г., достигайки 225,158 милиона долара до 2025 г. Под натиск от потребителите, които виждат автомобилите си като разширение на своите смартфони, поддържащи връзка с външния свят, автомобилните производителите трябва да разширят връзките си с партньорите във веригата на доставки в следните области:

  • Комуникации на превозни средства, интернет, облак и Интернет на нещата (IoT)
  • Съдържателни и цифрови медии (CDM) и информационно-развлекателни системи
  • Свързани системи за диагностика, поддръжка и проследяване чрез телематика
  • Помощ за водача, навигация и безопасност
  • Системи за автономно шофиране, изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML)
  • Системи за сигурност за предотвратяване заплахата на автомобилните системи от хакване на данни

По-интелигентна транспортна система

Когато мислите за стойността, която по-интелигентната транспортна система добавя към нашия живот и общество, е лесно да разберете бързия растеж на този хипермобилен пазар. Представете си колко автомобилни произшествия и наранявания биха могли да бъдат избегнати, ако колите, които ще се сблъскат, общуват помежду си и предприемат мерки за предотвратяване на катастрофа?

Някои странични продукти от тази комуникация между превозните средства биха могли да бъдат намаляването на автомобилните застраховки и медицинските премии като част от стимулите за „добър шофьор“. А превозните средства, способни не само да очертаят по-малко натоварени маршрути, за да намалят разхода на гориво, но и да издават предупредителни сигнали за по-ниски разходи за поддръжка, биха били аплодирани от собствениците на потребителски и търговски автопарк. Обществената безопасност на всички нива на управление може да извлече ползата от предупреждението на водачите и на спешния персонал за задръствания, наличие на паркинг и аварии с помощта на стратегически поставени сензори и камери, свързани към IoT системи.

Предизвикателства за автомобила и интелигентен транспорт

Нарастващата зависимост от по-широки услуги и партньори по веригата за доставки изисква пряка и сигурна частна връзка между множество играчи, която съществуващите ИТ инфраструктури не могат да поддържат.

За автомобилните производители е необходим бърз и безопасен достъп до бизнес и дигитални екосистеми и клиенти на конкурентни пазари, за да успеят тези жизненоважни взаимодействия. По-голямата взаимосвързаност в рамките на тази екосистема би могла да се превърне в нови възможности за свързани превозни средства в повече селски райони, които имат ограничена физическа инфраструктура. Това би позволило на промишленото оборудване и камиони, пътуващи в най-отдалечените краища, да останат свързани с критичните информационни услуги, както и да предоставят ценни данни за клиенти и превозни средства обратно на производителите.

Данните продължават да нарастват експоненциално, докато запазването на данните и предизвикателствата за поверителност остават. Това засилва фокуса върху по-ефективни стратегии за управление на растежа и управление на системите и данните, събиране, обработка, анализ и сигурност. Ще се наложи и повече фокус върху интегрирането на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML), за да се осигури по-добър опит на потребителите и да се постигне по-голяма ефективност при пускането на свързани решения на пазара. Обмислянето на слоевете за приложения и услуги на свързани автомобилни и интелигентни транспортни системи, намаляването на времето, разходите и рисковете зад трафик мрежите между предприятието на производителя и неговата верига за цифрови услуги ще бъде от решаващо значение за успеха на тази нововъзникваща екосистема.

Свързана кола и интелигентни възможности за транспорт

Точно както свързаното превозно средство / интелигентната транспортна индустрия не стои неподвижно, така са нужни инфраструктурни и комуникационни иновации в подкрепа на този процъфтяващ пазар. Изискванията в тази разширяваща се индустриална екосистема включват по-голяма мащабируемост за справяне с увеличаващи се обеми на данни от множество типове устройства, понижаване на латентността във веригата на доставчици и взаимодействието между превозни средства и потребители и позволяваща по-плътна свързаност, особено в най-отдалечените краища на света.

Следните утвърдени и възникващи комуникационни технологии и ИТ технологии ще допринесат за този сложен пейзаж:

  • Виртуализация на мрежови функции (NFV)
  • Широкообхватна мрежова технология LPWAN
  • 5G микроклетки и мрежова инфраструктура
  • Безжична дългосрочна еволюция (LTE)
  • Сателитни комуникации
  • Мрежово разслояване
  • Агрегация на далекосъобщителни доставчици

 

Източник: EQUNIX Interconnections

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!