Ефективни компоненти с високо напрежение за приложения в горивни клетки

1 декември 2019, 20:00

Системите с горивни клетки са предизвикателна технология, която подобно на двигателите с вътрешно горене изисква сложно термично управление и доставки на въздух и водород.

Pierburg GmbH, дъщерно дружество на Rheinmetall Automotive AG, прилага натрупания си опит от ДВГ в помпи и клапани, за да предлага специални продукти за превозни средства с горивни клетки. В допълнение към контролния клапан, който е подходящ за специфичните изисквания на горивните клетки, до момента са разработени два други продукта и заемат специално място на пазара: помпа за охлаждаща течност и вентилатор за рециркулация на водород. И двете са подходящи както за електрически системи с ниско напрежение, така и за превозни средства с напрежение от 400 и 800 волта.

Контролният клапан, MPV (многоцелеви клапан), има особено компактен пакет с ниско тегло и е подходящ за използване от страната на катода на горивната клетка. Устойчив е на дейонизирана вода и водород и позволява пропорционален и прецизен контрол. Той съчетава прoтичане с ниско налягане, висок дебит и малка загуба на налягане. Клапанът работи като въздушен разпределител или байпасен клапан за въздушния компресор, и може да бъде използван  като изключващ клапан за стека на горивната клетка.

В допълнение към доказаните помпи за 12 до 48 волта, които са в масово производство отдавна, сега са разработени за приложения в горивни клетки, които са подходящи за 400 или за 800 волта. Тези помпи с високо напрежение за охлаждащата течност се задвижват от безчетков постояннотоков мотор без сензорно управление. Те са оборудвани с LIN / CAN комуникация и съответните диагностични функции. Помпите са с мощност до 2,2 киловата. Подходящи са за употреба с дейонизирана вода и различни охлаждащи течности.

Висока водородна плътност, дължаща се на нов рециркулационен вентилатор

Системите за горивни клетки имат рециркулационна система за неизползвания водород от анодната страна. За тази цел често се използва активен вентилатор, който трябва да функционира безопасно и ефективно дори при високи концентрации на водород. За да гарантира това, Pierburg е разработил вентилатор за рециркулация на водород (HRB) на базата на вентилатор без динамични уплътняващи елементи. Вентилаторът за рециркулация на водород се предлага във варианти с високо и ниско напрежение. Вентилаторът може да започне да работи студен и има отлични шумови характеристики. Той има диапазон от 0,7 до 2 киловата или до 400 вата във версията с ниско напрежение. Задвижва се от безчетков мотор със сензорно управление; Налични са и комуникационни и диагностични функции за шина LIN / CAN.

Основна информация: Значението на горивната клетка

В момента технологията за горивни клетки придобива значение за много производители на превозни средства. След много инвестиции в развитието на тази технология след деветдесетте години и неспособността й да се утвърди на пазара, изглежда, че е дошло време горивната клетка да се приеме като част от устойчивата тенденция към електрификация.

Тя съчетава голям пробег с кратки времена за зареждане и затова е важно допълнение към напълно електрическите превозни средства. Междувременно някои OEM производители в Азия и Европа обявяват серийния старт на тази технология през следващите няколко години. В много региони на света, включително в Германия, това се обуславя от прогресивното разширяване на мрежата от водородни станции, подпомагана от всеобхватно публично финансиране.

Досега акцентът на развитието на превозните средства с горивни клетки е бил върху леките автомобили със среден размер, но в момента той се пренасочва към по-големи автомобили и SUV, като дори се разпростира върху камиони и автобуси. Оборудването на такива превозни средства с батерии ще остане неикономично за обозримо бъдеще поради цената на батерията. За тези видове превозни средства горивната клетка изглежда особено предпочитана, тъй като е по-икономично решение.

Източник: PresseBox

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!