Топ тенденции, движещи автомобилната индустрия през 2019 г.

7 декември 2019, 9:00

Докато гледаме напред, вълнуващо е да се отрази това десетилетие като пропастта на най-голямата еволюция на автомобилите от създаването им преди повече от век. Тъй като автономните и електрическите превозни средства продължават да набират скорост, автомобилите през следващото десетилетие може да изглеждат доста по-различно от автомобилите от миналото десетилетие.

Гледайки напред, има четири теми на високо ниво, които ще стимулират иновациите в автомобилната индустрия през следващите години.

Дигитално табло за управление
Електрификация на автомобилите
Свързани автомобили
Автономно управление

Подобряването на шофьорското изживяване започва от мястото на водача, където той управлява централен команден център, интегрирана пилотска кабина.

 • Според Harvard Health Watch шофьорът може да прекара цели 38 000 часа зад волана през целия си живот. Независимо дали водачът управлява в близко бъдеще или се отпуска в самостоятелно управлявана кола в далечното бъдеще, седалките на превозното средство трябва да са удобни. Ето защо всички итерации на задвижвани седалки ще останат актуални с адаптивни функции и климатичен контрол.
 • Потребителите очакват по-динамични взаимодействия с кокпита. Ще се развива повече управление с жестове като начин от следващо поколение за управление в цифровия кокпит.
 • С развитието на пилотската кабина се развива и акустичният характер на кабината. Първокласните аудио иновации, които оформят звука в автомобила, са по-търсени, дори и в базовите модели.
Електрификация на превозните средства

Правителствените разпоредби в световен мащаб предизвикват автомобилните производители да преконфигурират и преобразят силовия агрегат за намаляване на емисиите. Гледайки напред, можем да категоризираме тенденциите в спектър от три части.

 1. Подобряване на общата ефективност на двигателите с изгаряне.
 2. Електрифициращи механични компоненти за хибриди.
 3. Проектиране на изцяло електрическо превозно средство

В рамките на тези категории се очертаха ключови тенденции:

 • По-прецизните сензори и системите за обработка на отработените газове ще подобрят процеса на двигателя с изгаряне.
 • Стандартната 12-V батерия все повече се пренатоварва с нови електронни компоненти. В отговор на това, дизайнерите могат да проектират 48-V система за добавяне на мощност за стартери / генератори и тягови инвертори, подпомагащи двигателя с изгаряне, за намаляване на емисиите при меки хибридни превозни средства.
 • Решения за управление на високоефективни бордови зарядни устройства, системи за батерии с високо напрежение, DC / DC преобразуватели и подобряване на ефективността на управление на мощни тягови инвертори в електрически превозни средства с напрежение до 800 V.
 • Тъй като електрическите превозни средства стават все по-разпространени, има увеличена нужда от по-дълъг пробег с едно зареждане и по-бързо презареждане на батериите; иновациите, които трябва се наблюдават, са увеличаване на нивата на мощност на зареждане на до 22 кВт, бързи зарядни станции с постоянен ток до 350 кВт и безжично зареждане, което се счита за способстваща технология за автономни транспортни услуги.
Автономно шофиране

Автономното шофиране в пътнически превозни средства ще се развива предимно чрез функционалност за помощ на водача, функции, които са предназначени да смекчат или предотвратят човешките грешки на пътя и да подобрят ситуационната информираност на водача.

 • Системите за мониторинг на камерата (CMS) все по-често ще навлизат в работата на традиционните огледала, за да разширят зрението на водача, правейки интелигентните огледала по-често срещани в новите превозни средства.
 • Сензорният синтез комбинира информация от камери, радари и ултразвукови системи за подобряване на ADAS функциите.
 • Камерите вътре в превозното средство ще продължат да постигат напредък, като предоставят мониторинг на водача за откриване на положението на главата и очите, за да се определи сънливостта или разсейването.
Свързан автомобил

Модерните превозни средства са толкова свързани с външния свят, колкото водачът със своя смартфон. Интелигентното шофиране ще се превърне в норма за превозни средства, които общуват с водача, други автомобили на пътя, инфраструктура, облак и пешеходци – всичко това дава на пътниците постоянната връзка, която очакваме.

 • Иновациите в превозно средство (V2X) ще продължат да напредват и дават на шофьорите, пътниците и самия автомобил по-голяма свързаност от всякога.

 • Може да се появи победител в съперничеството между Cellular LTE стандарта, управляван от 5GAA (C-V2X) и Специализирана комуникация на къси разстояния, използвайки WiFi IEEE стандарт, 802.11p (DSRC).

 • Смартфоните ще стават все по-свързани с автомобила като цяло, но по-специално с достъпа до автомобила. С времето технологията може да позволи на автомобила да разпознае сигурно водача си.

Източник: Heinz-Peter Beckemeyer

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!