Проучване показва, че електрическите коли стават практически безполезни в студено време

6 декември 2019, 5:00

Според последните проучвания студените температури значително затрудняват работата на електрическите автомобили, особено що се отнася до живота на батерията.

Едно проучване на AAA предполага, че студените температури могат да намалят пробега на батериите в повечето електрически автомобили с над 40 процента. Беше отбелязано също, че ефективността може да бъде още по-лоша, когато се използват вътрешните отоплители.

Въпреки това дори собствениците на електрически автомобили, които живеят в горещи региони, не са пощадени, тъй като високите температури също могат да намалят обхвата на батерията, макар и в далеч по-малка степен.

За щастие тази повреда не е постоянна и обхватът на батерията се връща към нормалното си състояние, когато средните температури се върнат, но дори и да е така, това би направило електрическите автомобили неприемливи за голяма част от населението, което живее в райони, където температурата не е идеална.

Собствениците на електрически автомобили откриват този факт през годините, докато се опитват да управляват автомобилите си при екстремни температури. Те установяват, че новите им превозни средства са много по-чувствителни към температурата от тези, които са притежавали преди.

Грег Бранън, директор на автомобилната техника в AAA, каза, че е важно шофьорите на електрически автомобили да разберат, че тези превозни средства имат ограничения в екстремния климат, по този начин е по-малко вероятно да закъсат и да се забият в студа, когато колата им неочаквано изчерпва заряда на батерията.

В проучването AAA тества модели 2018 за BMW i3s, Chevrolet Bolt, Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf и 2017 Tesla Model S 75D. Всеки от тези автомобили има минимален обхват от поне 160 км на заряд, но те спадат значително при излагане на екстремни температури. Изследователите използват машина, наречена динамометър, за да тестват автомобилите.

Динамометърът е измервателно устройство, което е изградено подобно на бягаща пътека и е вътре в клетка с контролиран климат. Веднъж в динамометъра, изследователите тествали колите, работещи при различни температури, -7 градуса и 35 градуса, след което сравняват как автомобилите се представят при тези обстоятелства с това как са се представяли в обстановка, при която температурата е била зададена на 24 градуса по Целзий.

Изследователите откриха, че обхватът на шофиране за тези превозни средства е спаднал с 12 процента по време на движение при температура от -7 градуса. Когато се използва вътрешният нагревател в колата, този диапазон спадна до невероятните 41 процента от нормалния му капацитет.

Междувременно при шофиране в 35 градусова топлина животът на батерията за тези превозни средства спадна средно с 4 процента. Тези цифри обаче се влошиха, ако се използваше климатика. Когато климатикът беше използван в топлина от 35 градуса, очакваният живот на батерията за тези автомобили беше намален със 17 процента.

Tesla отговориха на резултатите в изявление, като обявиха, че данните, които са събрали от своите клиенти, показват, че има само 1% спад при 35 градуса, но компанията отказва да пусне данните им за студено време.

AAA стои зад техните резултати, като казва, че проучването следва процедурите за тестване, изготвени от търговската група за автомобилно инженерство SAE.

За да смекчи намаляването на обхвата, причинено от тежки температури, AAA предлага собствениците на електрически автомобили да затоплят автомобилите си, докато те все още са включени.

Източник: anewspost.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!