Диагностика на ламбда-сензора

6 декември 2019, 13:00

DENSO помага на сервизите да идентифицират признаци на дефектни кислородни сензори със съвети за експертно обслужване. Като водещ производител на кислородни сензори, DENSO предоставя на сервизите експертни съвети за подобряване на горивната ефективност и намаляване на емисиите на отработените газове.

Комбинация от все по-строги екологични норми и екологично настроени автомобилисти през последното десетилетие превръща ламбда сензорите сред най-важните компоненти за обслужване.

Ламбда сензорите са способни драстично да намалят емисиите на отработени газове и да оптимизират ефективността на двигателя.

Въпреки възможностите за сервизите, дори най-добрият техник може да бъде подведен от липсата на познания за правилното и цялостно обслужване на ламбда сензорите.

Като един от водещите доставчици на ОЕ и афтърмаркет ламбда сензори, DENSO разкрива някои от най-добрите си съвети за осигуряване на клиентите ви с перфектно обслужване:

Предупредителни знаци

На първо място, техническите специалисти трябва да отбелязват всички физически признаци на дефектен ламбда сензор – те могат да бъдат маркирани от самия водач или чрез диагностична проверка. Типичните симптоми включват висок разход на гориво, груба работа на двигателя, лоши показатели на вредните емисии или просто чрез кода на диагностичния проблем (DTC).

За да бъдете максимално активни, извършването на системна диагностика може да помогне за осигуряване на почти пълна доказателствена услуга и рутинно идентифициране на всички дефекти на ламбда сензора:

1. Проверете историята на обслужването

Първият курс на действие трябва да бъде проверка за компоненти, които може да са заменени в последната услуга или неправилно фиксирани. Също така проверете дали връзките са включени повторно при монтажа или дали са използвани грешни части. Обърнете специално внимание на всичко, което би могло да повлияе на ламбда сензорите, включително EGR клапани, инжектори за гориво и ауспух.

2. Визуална проверка

Проверете в двигателния отсек за изтичане на изгорели газове. Този процес отнема малко време, но потенциално може да спести часове.

3. DTC

Проверете за диагностични кодове за проблеми, ако това не е направено преди.

4. Тестове на живо

Извършете тестове на живо и проверете изпускателната система за течове. След това използвайте тест на живи данни и стартирайте само кислородния сензор, за да проверите колко време отнема за да се даде надежден осцилиращ сигнал. Също така тествайте съпротивлението на нагревателя при стайна температура; мощността и токът на нагревателя по време на загряване на двигателя. Ако това не успее да предложи решение, сравнете с други сензорни сигнали по време на празен ход и повишени обороти (2500) RPM.

5. Проверка на сензора

Върхът на сензора трябва да е с тъмно сив цвят. Ако е обезцветен до червено, това може да означава замърсяване с добавки в горивото, които може да блокират сензора и да попречи на правилното му функциониране. В допълнение, проверете за повреди на проводници и съединители на системата за управление на двигателя (EMS).

6. EMS инспекция

Проверете други части на EMS, включително MAF датчици, термостата и инжекторите за гориво за изтичане на изгорели газове.

Чрез извършване на цялостна проверка на сензорите, сервизните техници могат да отстранят дребни проблеми и да научат кога датчикът се нуждае от подмяна. Монтирането на OE качество предотвратява честа подмяна, като същевременно предоставя подобрена услуга, която повишава удовлетвореността на клиентите.

Източник: DENSO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!