Първи стоманени бутала за леки автомобили

9 декември 2019, 6:00

Kolbenschmidt GmbH – част от Rheinmetall Automotive – е пионер в разработването на стоманени бутала за използване в двигатели на леки автомобили – технология, която е добре утвърдена в съвременното производство на двигатели. Стоманеното бутало има многобройни предимства пред алуминиевото бутало, включително намаляване на триенето, теглото и разхода на гориво. MS Motorservice International GmbH сега пренася тази технология в следпродажбения сектор.

От средата на 2010 г. се наблюдава нарастваща тенденция към използването на стоманени бутала в двигателите на леките автомобили. Много от водещите производители на автомобили сега използват иновацията. В крайна сметка увеличаващото се налягане и високите температури означават, че съвременните двигатели трябва да отговарят на по-строги изисквания от всякога. Тези изисквания могат да бъдат изпълнени по-надеждно от по-малко и по-леко стоманено бутало. В отговор на това развитие Motorservice вече предлага стоманени бутала на пазара за двигателите на Mercedes-Benz OM 642.855, OM 642.873, OM 654.920 и OM 656.929 – резервни части с OEM качество.

Предимства на стоманените бутала

Постоянно нарастващата употреба на стоманените бутала може да се дължи на редица предимства пред алуминиевите бутала: При стоманените бутала са възможни горивни налягания над 200 бара и максимални температури от над 400 ° С. Това позволява да се постигне по-голяма плътност на мощността, което позволява по-нататъшно намаляване на двигателите. В допълнение, термичното разширение на стоманата е значително по-малко от това на алуминия: Стоманеното бутало е по-близо до оптималната форма, дори когато е студено. Това означава, че необходимия просвет за движение може да бъде значително по-малък и взаимодействащите плъзгащи се части могат да бъдат координирани по-добре една с друга, за да се намали триенето. Повърхностните покрития, разработени от Kolbenschmidt, специално за стоманени бутала, усилват този ефект, носейки допълнителни подобрения в равномерните и студените свойства на стоманените бутала.

По-малки, по-леки, по-ефективни

По-малките хлабини и размери също намаляват разхода на масло и изпускателните газове. Безопасността при експлоатация също се повишава, както във фазата на студен старт, така и при максимално натоварване в по-високия температурен диапазон. По-високата якост и температурна устойчивост на стоманата позволяват много тънкостенни конструкции. Това дава възможност за изграждане на стоманени бутала, които са по-леки от алуминиевите бутала. Компресионната височина на буталото и общата му дължина могат да бъдат намалени. Новите дизайни могат да доведат до икономия от около 30 процента в сравнение с алуминия. По-големият диаметър на буталния болт, отколкото при алуминия, позволява постигането на по-ефективно предаване на силите. В крайна сметка използването на стоманени бутала позволява по-малък, по-лек и по-ефективен дизайн на целия двигател.

Източник: Motorservice

Ако не искате да пропуснете информация от MotoFocus.bg, абонирайте се за бюлетина.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!