Dual Drive осигурява комфорт и удоволствие при шофиране

15 януари 2019, 9:00

Трансмисията Schaeffler с коаксиално разполагане задвижва задния мост на Audi e-tron. Характеризира се със силно интегриран стъпален комплект от планетарни предавки, комбиниран с диференциал на цилиндрична предавка. Това води до добро използване на пространството в превозното средство.

  • Schaeffler започва масово производство на трансмисии за електрическото задвижване в Audi e-tron
  • Разработване и производство е ситуирано в Bühl и Herzogenaurach
  • Входящ въртящ момент от 400 Nm с изискване за проектиране на корпуса само 150 милиметра и тегло само 16 килограма
  • Модулната система може да бъде адаптирана за широк спектър от приложения

 

Началото на масовото производството на Schaeffler за електрозадвижванията бележи крайъгълен камък за бизнес отдела за електронна мобилност. Разработен и произведен в заводи в Herzogenaurach и Bühl, продуктът обещава максимално удоволствие от шофирането, като осигурява високо ниво на комфорт и оптимално шумово представяне. Предаването се предлага както в паралелни, така и в коаксиални версии и предлага висок въртящ момент при малки размери. И двата варианта са монтирани в новия Audi e-tron. Коаксиалният вариант осигурява удобно задвижване на задните колела и изборът на вариант с паралелна ос на предния мост позволява задвижване на всички колела. Ядрото на цялата система е планетарният комплект с интегриран цилиндричен диференциал, разработен от Schaeffler.

Две оси за перфектно задвижване

Електрическото задвижване набира скорост, но електрическите превозни средства ще получат само широко разпространение, ако предлагат сравними нива на комфорт и удоволствие от шофирането им като двигатели с вътрешно горене. Днешните превозни средства поставят огромни изисквания към техните задвижващи системи. Задвижващата система трябва не само да осигури комфортно шофиране в градска среда, но и да може да превключва на спортен режим на шофиране с голямо ускорение. Преходът от конвенционални задвижвания към хибридни или дори изцяло електрически превозни средства изисква високо ниво на иновативност както от производителите на автомобили, така и от техните доставчици. Инженерите на Schaeffler са намерили точното решение за новия Audi e-tron: не само една от осите е отговорна за осигуряването на задвижването на целия автомобил, а e-tron на Audi може да използва електрическата задвижваща система на всяка ос. Задвижващата система на предния мост е система с електрически мостове с паралелна ос, докато задният мост има коаксиален вариант. В комбинация с електрическото задвижване на четирите колела, двете електрически машини осигуряват впечатляващи характеристики на шофиране и гъвкаво управление.

Планетарната предавка е в сърцевината

В допълнение към акустичната оптимизация, малките размери на корпуса на коаксиалното задвижване постави особено високи изисквания към разработчиците. Решението на този проблем е високо интегрираното стъпало на планетарния комплект, комбинирано с иновативен цилиндричен диференциал, разработен от Schaeffler. Въпреки изискването за аксиален дизайн на корпуса от 150 милиметра, концепцията на трансмисията, монтирана в Audi e-tron, дава възможност за въвеждане на въртящ момент от 400 Nm с тегло само 16 килограма. Концепцията за проектиране на планетарни предавки също е приложена към варианта на задвижване на паралелната ос на предния мост. Този подход не само намалява времето и разходите за разработка, но и оптимизира качеството на продукта. Подобно на коаксиалния вариант, тази концепция е проектирана и за входен въртящ момент от 400 Nm и може да се комбинира с допълнително блокиране за паркиране. Когато Audi e-tron се движи в нормален трафик, задвижването се осъществява чрез задния мост. Ако се изисква повече мощност за бързо ускорение, например, се избира задвижваща система с паралелна ос на предния мост.

Използването на трансмисията в електрическото задвижване Audi e-tron е друг важен етап в бизнес сектора на E-Mobility на Schaeffler. Двускоростните трансмисии се произвеждат за азиатския пазар от началото на годината. Понастоящем производството се извършва в Германия, но производствената линия ще бъде прехвърлена в Азия в края на годината, за да остане вярна на концепцията за близостта на клиентите. И историята на успеха на трансмисията продължава: Производството на трансмисия за известен немски производител на превозни средства ще започне през второто тримесечие на 2019 г. Всяка година в завода Herzogenaurach ще бъдат произведени до 40 000 предавателни блока.

Източник: Schaeffler AG

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!