Модул за управление на подгревните свещи

16 декември 2019, 6:00

Модулите за управление на подгревните свещи работят усилено, за да гарантират стартирането на дизеловия автомобил. Как да изберем правилния модул за управление за автомобила? Или как и кога да ги заменим?

Какво е модул за управление на подгревните свещи?

Както вече знаете, подгревната свещ е отоплително устройство във всеки цилиндър на дизелов двигател, което помага на двигателя да се стартира. Но как се следи и контролира цялостната работа на свещите? Това се осъществява чрез модул за управление.

Разположен до двигателя и с директна връзка с модула за управление на двигателя, управляващият модул на свещите използва микропроцесор, за да анализира входовете от блока за управление на двигателя, за да анализира информация, свързана с работата на свещите. Той определя кога да се включи и изключи тока за подгревните свещи и колко ток е необходим, тъй като ще се различава в зависимост от стартовата температура на двигателя. Токът към подгревните свещи се включва по време на предварително загряване, за да се загрее двигателя, в режим на готовност, когато трябва да се стартира, и след загряване, за да се постигнат все по-строги стандарти за отработените газове и оптимизиране на процесите на горене.

Когато стартирате автомобил с дизелов двигател, се случват следните действия:
  1. Контролният модул на свещите определя необходимото време и електрическия ток за свещите, въз основа на входа от блока за управление на двигателя;
  2. Нагревателният елемент в свещта е електрифициран, така че се загрява и излъчва видима светлина;
  3. Засмукваният въздух е компресиран;
  4. Инжекторът насочва горивото към горещия връх на свещта;
  5. Впръсканото гориво се смесва със сгъстения въздух, изпарява се и започва горенето почти едновременно, дори когато двигателят е студен;
  6. Подгревната свещ остава включена по време на фазата на предварително загряване, за да се гарантира правилното изгаряне на горивото и да се намали въздействието върху околната среда.

Този процес се подпомага от повишаването на температурата на входящия въздух по време на компресията и сравнително ниската температура на запалване на дизела. В процеса на загряване на двигателя, модулът за управление на свещите все още е от съществено значение, тъй като температурата на компресия може да не е достатъчно висока, за да гарантира правилното запалване на инжектираното гориво в студения дизелов двигател. Това би довело до увеличени емисии на отработени газове.

Какви са симптомите на дефектен модул за управление на подгревните свещи?

Дизеловият двигател има един модул за управление на подгревните свещи. Това означава, че може да не забележите, когато една подгревна свещ откаже, тъй като това засяга само един цилиндър в двигателяи. Ако обаче две или три не работят, или самият модул за управление не работи, ще се затрудни стартирането на двигателя. В допълнение към светещия индикатор на таблото ви, ето някои често срещани симптоми на дефектна свещ или контролен модул за свещите:

  • Бял дим от ауспуха– дефектната свещ ще доведе до изтичане на дизела в ауспуховата система, където изгаря.
  • Трудно стартиране– това може да означава, че двигателят бавно се стартира в топло време или не успява да се стартира в студено време. Този признак може да бъде и симптом на проблем в горивната система или батерията.
  • Слаба мощност на двигателя– след труден старт неизправните свещи ще затруднят правилната работа на автомобила поради неправилно изгаряне, което намалява мощността и ефективността.
Как можете да тествате своя контролен модул за подгревните свещи?

Първи въпрос: проблемът с подгревните свещи ли е или с модула за управление?

Най-лесно е да проверите подгревните свещи, преди да тествате контролния си модул.

За да тествате подгревните свещи, просто свържете 12-волтова тестова лампа към положителната клема на батерията. След това изключете проводниците от всички свещи и докоснете със сондата на тестовата лампа клемата на самата свещ (не върху кабелния сноп). Ако лампата не светне, свещта е дефектна и трябва да бъде сменена.
По-лесно е да използвате професионално устройство за тестване на свещи, ако е налично.

Има дискусия относно това дали трябва да замените само дефектните свещи или е най-добре да ги замените всички. Когато една свещ вече не работи, може да е знак, че другите ще я последват скоро. Някои експерти препоръчват да се заменят едновременно, докато други предлагат да се следят внимателно останалите запалителни свещи.

Ако всичките ви свещи работят правилно, преминете към контролния модул. Започнете с проверка на напрежението на акумулатора към контролния модул на подгревните свещи – спад на напрежението над половин волт (или повече) означава, че вашият контролен модул трябва да бъде заменен.

Как да изберем правилния модул за управление на свещите?

Тъй като контролните модули и подгревните свещи са различни за всеки автомобил, важно е да се избере правилния тип. Освен това се препоръчва използването на първокласни компоненти, тъй като нискокачествената част може да доведе до скъпи последствия за двигателя. Например, раздута подгревна свещ, изработена от некачествени материали, би направила невъзможно да се отстрани по-късно, или накрайникът да се скъса в цилиндъра, причинявайки повреда на цилиндъра, клапана и главата.

Кога трябва да замените модула за управление на свещите?

Подмяната на подгревните свещи или контролния модул се препоръчва на всеки 100 000 км. Това ще ви помогне да не разберете, че са се развалили в наистина студен ден.

Преди да започнете, уверете се, че сте прочели всички подходящи инструкции в ръководството на собствениците си и имате всички подходящи инструменти под ръка.

Източник: CHAMPION

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!