P0740 Код: Неизправност във веригата на преобразувателя на въртящия момент

17 декември 2019, 6:00

Имате ли проблеми с код за грешка P0740?

Какво означава кодът на P0740?

Код P0740 показва, че модулът за управление на трансмисията (PCM) е наблюдавал необичайно поведение във веригата на конвертора на въртящия момент.

Всяко превозно средство, построено след 1996 г., изпраща този общ код на грешка, когато се открие проблем с конвертора на въртящия момент, но съвременните превозни средства вече определят кога да покажат този код въз основа на друга информация, като например положение на дросела, натоварване на двигателя, скорост на автомобила и т.н.

P0740 Симптоми

Първоначално няма да забележите никакви симптоми, ако възникне някакъв проблем със системата на конвертора на въртящия момент. Ако проблемът продължава и се игнорира дълго време, вашия конвертор на въртящ момент може да се повреди напълно и да наруши работата на автомобила. Общите симптоми включват:

  • Светва лампата на таблото за двигателя
  • Увеличен разход на гориво
  • Съединителят на конвертора на въртящия момент не се задейства
  • Проблем при смяна на предавките
  • Прегряване на трансмисията
  • Изгасване на двигателя в движение
  • Трансмисията се забива в една предавка
  • Колата не се движи, когато е в предавка
  • Прекъсване на двигателя
Възможни причини

Кодът за проблем с P0740 може да се задейства поради много причини. Най-честите причини включват:

  • Повреден соленоид за заключване на конвертора на въртящ момент
  • Дефектен преобразувател на въртящ момент или съединител
  • Вътрешни повреди в рамките на трансмисията
  • Неизправен корпус на клапана
  • Ниско ниво на трансмисионната течност
  • Нефункциониращ датчик за температурата на охлаждащата течност на двигателя
  • Повредено окабеляване
Възможни решения

Първата стъпка трябва да бъде да се провери окабеляването и връзката на преобразувателя на въртящия момент, водещ към PCM. В болшинството от случите, проблемът е само с окабеляването и лошата връзка, докато механиката ще ви излезе скъпо, ако проблема е в нея. Ако причината не е в окабеляването, проверете за следните възможни решения:

  • Поправете и заменете соленоида на конвертора на въртящия момент
  • Заменете конвертора на въртящия момент
  • Проверете и сменете трансмисионната течност
  • Поправете модула за управление на силовото устройство
  • Заменете трансмисията
Как да диагностицирате кода P0740?

Кодът P0740 първоначално може да бъде малко трудно да се диагностицира, но е видим, когато автомобилът има проблеми с управляемостта. Ще ви е необходима фабрична схема на окабеляване на автомобила, за да намерите правилните точки на свързване на веригата и да забележите повреда на окабеляването. Освен това трябва да проверите и трансмисионната течност.

Ето няколко стъпки, които трябва да следвате, за да диагностицирате кода P0740

Свържете зарядно устройство за автомобилна батерия

Важно е акумулаторът на вашия автомобил да не се изтощава, докато работите по отстраняване на кодовете за неизправности . Ето защо е необходимо да включвате зарядно устройство за автомобилна батерия винаги, когато работите с включено запалване. Освен това, слабата батерия може да генерира допълнителни кодове за неизправности, които ще направят ситуацията още по-объркваща.

Свържете OBD2 скенера

За да прочетете информация, генерирана от кодовете за неизправности, е необходимо да имате OBD2 скенер за кодове, Това устройство ви позволява лесно да четете данните от кодовете за грешки и също така подава стойности, които ви позволяват да направите сравнение и да определите причината за проблема. Ще ви е необходим и цифров волт-омметър, за да тествате съпротивлението на веригата.

Проверете за кабелна връзка

Най-важната и първоначална стъпка е да се определи дали някоя лоша връзка или окабеляване причинява кода на проблем P0740. Проверете окабеляването, водещо към трансмисионната система и търсете признаци на повреда. Можете да се обърнете към схемата на окабеляване на автомобила, за да идентифицирате лесно всички точки на свързване.

Проверете течността на трансмисията

Ако сте проверили окабеляването и връзките, водещи към трансмисионната система, и изглежда, че всичко е наред, проверете течността на трансмисията, за да видите правилното му ниво и състояние. Ако течността е по-малко или е различна, това може да е част от проблема.

Проверете съпротивлението на соленоида за заключване на конвертора

Започнете, като извадите щепсела на снопчето на трансмисионната система и след това с помощта на цифров волт-омметър проверете съпротивлението на соленоида. Ако отчетете високо съпротивление, тогава вероятно има нещо нередно със соленоида.

Тестване на модула за управление на трансмисията (ТСМ)

TCM може да бъде тестван с помощта на усъвършенстван инструмент за диагностика и той изисква известна експертиза, за да разберете показанието. Препоръчително е да закарате автомобила си при специалист по автоматични скоростни кутии, който ще проведе този тест и ще ви уведоми дали проблемът е с TCM.

Замяна на блокиращия соленоид на преобразувателя на въртящия момент

В повечето от автомобилите соленоидът на трансмисията е разположен вътре в картера на трансмисията и е свързан с корпуса на клапана. В такъв случай авто експертът лесно ще замени повредения соленоид при смяната на маслото. В някои автомобили обаче соленоидът на трансмисията е в обща единица с много други компоненти и ако възникне проблем, целият пакет трябва да бъде заменен.

Нуждае ли се от P0740 код сериозно внимание?

Двигателят не е единственото нещо, което задвижва автомобила. Трансмисионната система е еднакво важна и всеки проблем с нея може да ви остави закъсали по средата на пътя. Ако забележите ранни симптоми на кода P0740, добре е да следвате ръководството по-горе и да диагностицирате проблема или да закарате колата си на профилиран специалист. Ако кодът продължава да се поддържа и за него не се погрижите, предавателната система може да се повреди и да причини повреда и на двигателя. Ето защо кодът P0740 трябва да се отстранява възможно най-бързо.

Как да избягваме кода P0740?

Ако кодът на P0740 се игнорира дълго, това може да доведе до сериозни проблеми с управляемостта и може да повреди други компоненти освен трансмисията. Можете да избегнете този проблем, като редовно проверявате и подменяте трансмисионната течност и филтъра. Това гарантира, че компонентите вътре в преносната система остават добре смазани и работят с максимална ефективност.

Източник: Mechanic Base

За да получите всичко важно от MotoFocus.bg директно в електронната си поща, абонирайте се за бюлетина тук.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!