Как системите за наблюдение на водача могат да помогнат за избягване на сблъсък

19 декември 2019, 6:00

Всички шофьори са изпитали върху себе си по някакъв начин наблюдение: съпруг, който пита дали имате нужда от почивка при шофиране на дълги разстояния, приятел, който пита дали сте добре да шофирате, или другар, който ви предупреждава за някаква опасност пред вас. Колкото и полезни да са вашите спътници, за да ви сигнализират за препятствия или потенциални заплахи, наблюдението на водача от друго лице в превозното средство е непрактично. Независимо от това, в тези моменти на разсейване сме склонни да правим критични грешки, които могат да доведат до инцидент.

Според доклада за пътната карта за 2025 г. на Европрограма  за оценка на нови автомобили (NCAP) 2025 г. приблизително деветдесет процента от годишните пътни инциденти са причинени от човешка грешка. Докладът указва, че: „Като цяло могат да се наблюдават два вида грешки: нарушения, като превишена скорост и шофиране под въздействие на алкохол или наркотици са най-чести; и човешки „грешки“, в които състоянието на водача – невниманието, умората, разсеяността – и неопитността играят важна роля. В застаряващото общество внезапната медицинска неработоспособност също е нарастваща причина за пътни катастрофи. “ 

Водачите, а не оборудването, са най-честата причина за произшествия, свързани с превозните средства. Това стимулира повече изследвания и инициативи за безопасност на Euro NCAP в опит да се премахнат често срещаните грешки на водача.

Въпреки че полуавтономните и автономните експлоатационни функции могат да помогнат за намаляване на грешките на водача, последните изследвания показват, че непредсказуемите пътни условия и препятствията по пътищата (т.е. пешеходци, велосипедисти, отломки и т.н.) все още допринасят в голяма степен за катастрофите. Докато автономните режими на управление лесно могат да преодолеят тези неочаквани ситуации, при липсата им водачът е длъжен да се справи с управлението на автомобила сам.

Системата за наблюдение на водача (DMS), базирана на Vision, осигурява значително ниво на обратна връзка към разширените системи за помощ на водача (ADAS), електронните устройства за управление (ECU) и автономните системи за шофиране, за да компенсира и помогне за коригиране на често срещаните грешки, допускани от водачите. Пример може да бъде сценарий, при който водачът се разсейва и превозното средство го алармира за предприемане на маневри, за да се избегне сблъсък.

DMS решенията се състоят от една или повече камери, оборудвани с инфрачервени осветителни тела, насочени към водача; позволяваща заснемането и обработката на качествени изображения при недобро осветление. Процесорът TDA3 може да предава изображения на камерата към изчислителния блок със скорост между 20 до 60 кадъра в секунда, за да открие признаци на водача и ключови лицеви маркери, като зениците на очите, устата, погледа и позицията на главата ( виж Фигура 1). Сънливост, например, може да се открие по скоростта, с която точките около очите се движат нагоре и надолу или ориентацията на главата; нагоре, надясно или наклонено.

Фигура 1: Лице на водача в DMS

Тъй като алгоритъмът за зрението непрекъснато събира и анализира ключови маркери на лицето, той извежда възприемащи индикатори за състоянието на водача, като ниво на бдителност, умора, разсейване, зона на зрително фокусиране и др. Тези индикатори, когато се анализират с ECAS ECU, помагат за контролиране на автоматичното маневриране и спирачни решения за минимизиране или намаляване на сблъсъците. Освен това функциите за автономно шофиране могат да бъдат деактивирани или активирани в зависимост от вниманието на водача.

Обратната връзка от DMS подобрява удобствата, които предлага автономното шофиране (като например работа с волана), като интерпретира дали автономните режими все още работят в приемливо гранично състояние. Например наблюдава се бдителността и ако не е на нужното ниво се предприемат необходимите стъпки, за да се предупреди водача, като управлението се прехвърля обратно към автоматизираните функции. Тези системи могат да го направят и в случай на извънредна ситуация, т.е. контрол на прехвърляне към автономната система, която може да помогне за маневриране на превозното средство до безопасно място за почивка, ако водачът заспи или стане неработоспособен.

DMS играе основна роля за предоставяне на точна и обратна връзка в реално време на системите за управление на автомобила. Ефективността и прецизността, с която DMS може да въздейства, изискват високоефективна изчислителна платформа. И все пак системата трябва да се побира в пространствените ограничения на автомобила.

Източник: Е2Е

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!