Bosch представя еволюцията на автомобилния ключ

21 декември 2019, 9:00

Първи въртящи се превключватели през 1900 г.

Завъртете ключа и потеглете? Не и през 1900 г. Тогава стартирането на превозно средство беше сложен процес, включващ около десет различни стъпки, които само добре обучен шофьор можеше да овладее. Активирането на запалването с въртящ се превключвател беше само едно от тях. Затова крадците на коли трябваше да бъдат доста решителни.

Раждането на ключа за автомобила

През 1910 г. бе раждането на ключа на колата в най-широкия смисъл – и началото на дълга история на предотвратяване на кражбите на автомобили. Ключовете бяха използвани за заключване на електрическата верига за запалването, но водачите на автомобили все още трябваше да задвижат двигателя с манивела.

Високотехнологичен ключ, стил 1920

През 20-те години хората започнаха да заключват вратите на колата си, но им трябваше отделен ключ за това. Превключвателят за стартиране на запалването също постепенно се превърна в норма. Той вече не само заключва електрическата верига, но и запалва двигателя със стартера. След като ключът бъде изваден, воланът може да бъде заключен. Елементарно, разбира се днес, но високотехнологично тогава.

Кралският автомобилен ключ

Екстравагантността и разточителството никога не излизат от мода. Персонализиран златен ключ е произведен за кралица Сорая от Иран за нейния Mercedes-Benz 300 SL.

От два стават един

Докато през 60-те години на миналия век, повечето коли имат два различни ключа: един за отключване на вратата и друг за запалването, впоследствие един-единствен ключ за заключване на вратата и запалването бавно се превърна в норма.

Появява се позната форма

Около 60-те години ключовете на автомобилите постепенно започват да придобиват познатия си вид – запазвайки го през 80-те години и дори след това.

Централното заключване се появява на бял свят

Познат дизайн, нови функции: В средата на 90-те години системите за централно заключване започват своя триумфален напредък. Оттогава шофьорите вече нямат нужда да обикалят превозното средство, заключвайки всяка врата отделно.

Скъпи произведения на изкуството

Една фантастична кола се нуждае от фантастичен ключ. Базираната в Берлин компания Noblekey, специализиран производител на луксозни ключове, е майстор на това изкуство в миналото. На снимката тук: екзотичен златен ключ, инкрустиран със скъпоценни и полускъпоценни скъпоценни камъни.

Все по-удобни ключове за кола

Първото безжично дистанционно управление правят заключването и отключването на автомобила още по-лесно. Едно щракване и всички врати са отворени. Ако шофьорите на автомобили не могат да си спомнят къде точно са паркирали колата си, безжичното дистанционно управление им помага да я намерят – светлините на пътепоказателите при отключване на вратите показват точно къде е.

Системи за влизане без ключ

Прогресът със сигурност не спря с безжичното дистанционно управление. Системите за достъп без ключове, които дебютираха в автомобилите през 1999 г., позволяват на шофьорите не само да заключват и отключват вратите на колата, но и да стартират двигателя с едно натискане на бутона. Няма повече ключ за запалване и ключалка за запалване.

Внимавайте, има крадец наоколо

С конвенционалните системи за влизане без ключ, ключът на колата все още трябва да се носи в джоб на сако или костюм, например. За да отворите вратата и да стартирате двигателя, той комуникира с автомобила, използвайки радио сигнал в диапазона с ниска честота (LF) или ултрависока честота (UHF). В борбата с кражбите автомобилната индустрия непрекъснато усъвършенства съществуващите системи. Това е като маратон.

Смартфоните се превръщат в ключове за автомобили

Системата за достъп без ключ на Bosch за автомобили работи с виртуален ключ, съхраняван на смартфон. Сензорите, инсталирани в колата, разпознават смартфона на собственика като пръстов отпечатък и отварят автомобила само за него. Управление на цифрови ключове свързва приложението и превозното средство чрез облак.

Източник: BOSCH

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!