P0340 – Грешка на датчика за положение на разпределителния вал

20 декември 2019, 13:00

Кодът за грешка P0340 се отнася до сензора на разпределителния вал.

Двигателите с вътрешно горене изискват точен момент и съотношение на смесване на въздух / гориво по време на запалване. Съвременните автомобили използват бордовия компютър (PCM), за да определят правилния момент. Сензорите на разпределителния вал се използват за предаване на информация към модула за това действие.

Ако сензорите са дефектни, PCM получава грешни сигнали. Автомобилът, който има грешна синхронизация, ще претърпи загуба на мощност и може да се затрудни при стартиране. Освен това ще включи светлината на таблото за проверка на двигателя.

Сензорът за позициониране на разпределителния вал ще запише скоростта на въртене на разпределителния вал и ще изпрати тази информация до PCM. PCM / ECM ще използва тази информация за регулиране на количеството гориво и времето на запалването. Това води до икономия на гориво. Сензорите могат също да показват позиционирането на буталата. През хлабина между колелото на разпределителния вал и датчика преминава магнитно поле, което влияе на сензорите. Това от своя страна се отразява на напрежението им.

Причини за грешка P0340
  • Неизправно окабеляване от датчика на разпределителния вал към PCM
  • Неизправни датчици за положение на разпределителния вал
  • Грешки в програмирането на PCM
  • Неизправно колело на разпределителния вал
  • Слаба акумулаторна батерия
  • Окъсена или прекъсната верига на сензора за положение на разпределителния вал
Чести симптоми на P0340
  • Прекъсване на двигателя
  • Загуба на мощност
  • Труден старт или двигателя не се стартира
  • Светване на лампата на двигателя
Как да го поправим

Проверете проводниците: Сензорът на разпределителния вал се свързва към PCM чрез набор от проводници. Ако те са повредени, тогава ще има проблеми при предаването на информация. Проверете и окабеляването на батерията и се уверете, че всички клеми са плътни и на място. Също така проверете заземяващия кабел между двигателя и шасито.

Сензори на разпределителния вал: Най-често срещаният проблем, свързан с кода P0340, всъщност са счупени или замърсени сензори на разпределителния вал. Както всяко електронно устройство, сензорите на разпределителния вал се замърсяват или повреждат и вече не могат да предават правилната информация.

Колело на разпределителния вал:  Проверете за видими повреди на колелото на разпределителния вал, от което датчика чете информация. Това не е често срещан проблем, но ако вече сте сменили сензорите и сте се уверили, че проводниците са добре – трябва да проверите това.

Блок за управление на двигателя:  Ако проводниците, сензорът и разпределителният вал са добри – може да има проблем с хардуера или софтуера на вашето устройство за управление на двигателя. Наистина трябва да оставите опитен диагностичен техник да разгледа блока за управление на двигателя. Можете да четете сигнала от сензора на разпределителния вал с осцилоскоп, но това изисква висока компетентност.

Може ли да шофира с грешка P0340?

Грешка P0340 е свързана с неправилно работещ сензор за положение на разпределителния вал . Сензорът играе жизненоважна роля за определяне на скоростта на въртене на разпределителния вал и предаване на тази информация на PCM.

След това PCM определя отварянето и затварянето на всмукателните клапани. Той също така ще определи правилния момент за запалване. Когато имате проблем с P0340, вашият двигател ще прекъсва или колата може да изгасне, докато шофирате. В зависимост от автомобила може да имате проблеми с шофирането или стартирането на автомобила и се препоръчва да отстраните проблема възможно най-бързо.

Повечето от проблемите с грешка P0340 са свързани с окабеляването. Първо, проверете окабеляването от сензора на разпределителния вал към PCM и проверете дали има корозия или прекъсване на проводници.

След това проверете датчика за положение на разпределителния вал за повреди. Сензорите започват да функционират неправилно, когато са корозирали или са зацапани. Можете да ги почистите със спрей за почистване. Напръскайте сензорите и след това ги оставете да изсъхнат, преди да ги инсталирате отново.

Също така е добре да проверите дали сензорите получават правилното напрежение. Това изисква инструмент за сканиране или осцилоскоп, за да го прочетете. Ако показанията са над препоръчителните, ще трябва да смените сензорите. Ако всичко е наред или е заменено, но все още имате грешка P0340, тогава проблемът може да е със самия PCM. Подобно на повечето компютърни елементи, PCM е програмиран да изпълнява задачите си. Но с времето системата изразработва кодове за грешки, които могат да бъдат отстранени само чрез препрограмиране на устройството.

Заключение

Грешка P0340 се появява, за да уведоми собственика на колата, че колата им има проблеми със сензорите за позициониране на разпределителния вал. Сензорите са инсталирани, за да комуникират с PCM относно скоростта на въртене на разпределителния вал. Тази информация се използва от PCM за определяне на времето за впръскване на гориво и запалване.

Грешната информация води до грешки и неефективност на изгарянето. Светлината на таблото често придружава грешка P0340. За да отстраните проблема, уверете се, че датчиците за положение на разпределителния вал работят и получават правилното напрежение. Можете да почиствате замърсените сензори и да подменяте повредените проводници. Важно е да поправите грешка P0340 в момента, в който възникне, тъй като това ще доведе до допълнителни проблеми с двигателя.

Източник: Mechanic Base

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!