Идентифициране на износването на аксесоарния ремък

, 23 декември 2019, 13:00

Пистовия (мулти-V) ремък, обтегачът, шайбата за свободен ход вътре в системата за задвижване на аксесоарния ремък работят безпроблемно, като осигуряват задвижването на компоненти като хидравличната рейка, алтернатора, климатика и понякога охлаждащата система чрез водната помпа.

В основата на системата е ремъкът. Той се разглежда като критичен компонент. Задвижва толкова много различни компоненти, че отказът дори на един може да доведе до опасни ситуации. След като двигателят работи, ремъкът работи непрекъснато. Високите температури на под капака плюс постоянното огъване в крайна сметка вземат своето и с течение на времето дори най-добрият ремък ще се износи и трябва да се подмени.

Останалите компоненти на ремъчното задвижване също не издържат вечно. Обтегачите на ремъка, ролките за свободен ход, торсионните амортисьори и шайбите са износващи се части, а не „вечни“. Износването на тези компоненти влияе върху работата на ремъка и впоследствие върху цялостната работа на системата.

Как да идентифицираме износен пистов ремък?

  1. Произволно напукване на пистите

Външен вид: Малки, но видими пукнатини по дължината на пистите.
Причина: Непрекъснатото излагане на високи температури и напрежението от огъване около шайбите води до напукване. Пукнатините започват в горната част на ръба и нарастват към гърба на ремъка. Като правило, ако пукнатини се появят на разстояние 1-2 см, 80% от експлоатационния живот на ремъка е изтекъл и трябва да бъде сменен.
Решение: Сменете с ремък Gates Micro-V® Horizon®, който е проектиран да издържа на по-високи температури и да устоява на напукване.

2. Отчупване на парчета от пистите

Външен вид: парчета от гумен материал са се отчупили от ремъка. Когато това се появи, ремъкът може да се скъса във всеки момент.
Причина: Откъсването може да се случи, когато няколко близки пукнатини в една област се натоварват успоредно на линията на пистите. Топлината, възрастта и напрежението са главните фактори.
Решение: Сменете с ремък Gates Micro-V® Horizon®, който е проектиран за по-голяма гъвкавост и устойчивост на температура във все по-малките двигателни отсеци.

3. Изтъркване

Външен вид: Материалът на ремъка от ребрата се износва и се натрупва в каналите му или по шайбите.
Причина: Има редица причини, включително несъосност, нов ремък работещ с износени шайби, липса на достатъчно опъване или комбинация от тези фактори

Решение: Когато износването води до шум от ремъка или излишна вибрация, ремъкът трябва да бъде сменен. Уверете се, че новият ремък работи на перфектни шайби. Проверете обтегача и осигурете правилното опъване на ремъка на съосно подравнено задвижване.

4. Абразивно износване

Външен вид: Задната страна на ремъка изглежда блестяща, като полирана. В напреднали етапи, тъканта или дори кордите се показват и се повреждат.
Причина: Когато е в движение, ремъкът контактува с чужд предмет при въртенето си, като фланец или болт. Това може да бъде причинено от неправилно опъване на ремъка или вибрации на по-големи разстояния между две шайби.
Решение: Сменете ремъка и не забравяйте пълното проследяване на ремъка, докато той се върти около шайбите. Проверете обтегача и осигурете правилно опъване на ремъка.

5. Отделяне на пистите

Външен вид: Ребро на ремък се отрязва или започва да се отделя от основата на ремъка.
Причина: Ремъкът не е поставен правилно. Една от пистите на ремъка е поставена извън жлеба на шайбата, което води до движение на ремъка без носещ или подравняващ жлеб на шайбата.
Решение: Животът на ремъка е силно ограничен, така че трябва да бъде сменен незабавно. Уверете се, че всички ребра на резервния ремък са поставени в жлебовете на шайбата. Стартирайте двигателя и след това, когато двигателят е изключен и батерията е откачена, проверете ремъка за правилна инсталация.

6. Неравномерно износване на пистите

Външен вид: Повишено износване на някоя писта в сравнение с другите, или някои ръб, който има различен модел на износване от останалите. Може също да се чува шум.
Причина: чужд предмет – например камъче блокирано в шайбата ще доведе до неравномерно износване и може да се врязва в ремъка и да разкъса кордите. Автомобилите, при които липсва защитната кора на двигателя, вероятно ще имат този проблем.
Решение: Сменете ремъка и се уверете, че новият работи на перфектни шайби. Поставете защитна кора на двигателя.

7. Проникване на песъчинки в аксесоарния ремък

Външен вид: На задната страна на ремъка се виждат точкови дефекти. Възможно е да се виждат неравности и тъканите около около тях могат да бъдат изтрити.
Причина: Песъчинките се вклинват между пистите на ремъка и на ролката. Автомобилите, при които липсва защитната кора на двигателя, вероятно ще имат този проблем.
Решение: Проверете цялото задвижване и след това заменете с ремък Gates Micro-V® Horizon®, който е прецизно изработен за по-добро пасване на шайбата. Уверете се, че новият ремък работи на перфектни шайби. Поставете защитната кора на двигателя.

8. Увреждане от външната страна на пистите

Външен вид: Страничните повърхности на ремъка могат да изглеждат лъскави или ръбът на ремъка може да се разруши и да се отстранят писти. Може да се получи значителен шум. В тежки случаи ремъкът може да се вклини в задвижването на ангренажния ремък, причинявайки катастрофални повреди на двигателя.
Причина: Несъосие на ролка е честа причина за преждевременна повреда на ремъка. Несъосието принуждава ремъка да се извива или усуква по време на движение, което води до преждевременно износване.
Решение: Сменете ремъка и се уверете, че шайбите са подравнени и в съосие. Също така проверете дали шайбите и валовете им не са огънати или счупени.

9. Замърсяване с масло

Външен вид: Повърхността на ремъка е люспеста, лепкава или подута.
Причина: Маслото и гресите са най-лошите врагове на каучуковите съединения, отслабвайки връзките между компонентите на ремъка и го правят мек и порест. В крайна сметка такъв ремък ще се приплъзва, ще прегрее и ще се откаже.
Решение: Елиминирайте източниците на масло, греси или химически замърсявания. Сменете ремъка. Не използвайте спрейове за ремъци.

10. Скъсан ремък

Външен вид: Ремъкът е скъсан.
Причина: Голям чужд предмет между ремъка и шайбата може да вреже в ремъка и да скъса опъващите се корди. Може да възникне разкъсване при опъването му при монтажа, но да остане незабелязано. Други възможни причини могат да бъдат тежки ударни натоварвания или блокирана шайба и / или аксесоар.
Решение: Проверете внимателно всички компоненти на системата за чужди предмети или повреди. Всички шайби в задвижването трябва да се въртят свободно. Сменете ремъка. Уверете се, че не притискате новия ремък към задвижването с неподходящи инструменти.

11. Шум от ремъка

Външен вид: шумолене, свирене, почукване или стържене.
Решение: Прочетете нашите указания, за да диагностицирате правилно шума от задвижващия ремък на аксесоара и да премахнете първопричината за проблема.

12. Загуба на материал – EPDM ремъци

Външен вид: Ремъците, направени от материал, известен като хлоропрен, показват традиционните признаци на износване (пукнатини, разкъсвания, отделяне на ребрата и т.н.). EPDM ремъците не проявяват непременно тези симптоми, въпреки че може да са близо до отказ, тъй като голяма част от гумения материал се е износил.
Причина: Материалът EPDM е по-здрав, подходящ е за по-широк диапазон от екстремни температури и е по-издръжлив. EPDM ремъците постепенно губят каучуков материал – подобно на начина, по който гумите се износват.
Решение: Визуалната проверка все още е добра идея, но не търсете само традиционните признаци на износване. Погледнете внимателно ребрата на ремъка и използвайте нашето приложение за измерване на износване на ремъци PIC Gauge, за да разберете кога EPDM ремък е близо до повреда.

Източник: GATES, автор –  Declan O Byrne

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!