Борба срещу фалшификаторите

24 декември 2019, 9:00

След пускането на доклада за престъпления и правоприлагане на Службата за интелектуална собственост (IPO) за периода 2018 -2019 г., вече високото ниво на интерес и загриженост по отношение на фалшивите резервни части за автомобили стана още по-голямо. Проблемът се усложнява допълнително от увеличаването на броя на клиентите, които сами си доставят частите. Независимите сервизи биват помолени да ги монтират и има трудностите, с които те се сблъскват при определяне на произхода им. На фона на тази лоша ситуация обаче има някаква светлина, тъй като TecAlliance разработи решение.

„След публикуването на доклада, Независимата асоциация на сервизите (IGA) и Независимата федерация на автомобилния пазар (IAAF) впоследствие публикуваха изявления относно констатациите и това отново повдигна дебата между независимите сервизи чрез социалните медии“, обяснява регионалният директор по продажбите на TecAlliance CEE, GB / IE, Shaun Greasley.

„Основните съобщения от IGA и IAAF са фактите, че фалшивите части оказват пагубно влияние върху целия независим следпродажбен пазар, както на производителите на оригинално оборудване, така и законните търговски марки, като подправят финансовите и репутационни хитове, като предлагат части с качество под стандарта, както и очевидните проблеми с безопасността, пред които е изправена широката общественост.

„Що се отнася до собствениците на сервизи, те са съгласни, че практиката на клиентите, които си доставят частите, се увеличава, което води до въпроса кой носи отговорност, ако частта се провали и дали впоследствие застраховката им за обществена отговорност би станала невалидна.

„Някои смятат, че рискът е просто твърде голям и просто отказват да монтират части, които не са доставили сами, други приемат по-прагматично мнение и вземат решение дали да отговарят за частите според мнението им за марката. Всички обаче признават, че желанието на автомобилистите да минимизират разходите си и ръста в интернет пазаруването, се съчетават, за да създадат проблем, който без правителствено законодателство е почти невъзможно да бъде разрешен.

„Въпреки че като потребители има естествено желание от всеки да спести пари във всяка област, в която правим покупките си, и това включва правото да избираме марката на резервни части за автомобили, независимо от мястото им на пазара, по същество идва въпросът с фалшивите продукти.

„Това е проблемът, който TecAlliance успя да реши с развитието на своя ресурс oneIDentity +.“

Преди около десетилетие TecAlliance представи инициативата „Производители срещу пиратството на продукти“ (MAPP), с която водещите доставчици на автомобилни части работят усилено и, за да се различават истински от фалшиви части, много участници в инициативата сега маркират продуктите си с матричен баркод, въз основа на препоръките за кодиране, разработена от Европейската асоциация на производителите на части, CLEPA.

oneIDentity +, 100% дъщерна компания на TecAlliance, разработи ИТ решение за пазара на резервни части, за да позволи лесно да се провери този уникален код, който се съхранява в облачната платформа oneIDentity +. В рамките на секунди след сканиране, потребителят знае дали резервната част е оригинална и може да получи подробна информация за продукта.

„OneIDentity + също е отговорен за глобалното управление“, добави д-р Daniel Dünnebacke, главен оперативен директор на oneIDentity + GmbH. „Уникалният в световен мащаб двуизмерен MAPP код, който се основава на стандартите GS1, се превърна в индустриален стандарт в автомобилния следпродажбен пазар и в наши дни се използва от автомобилни доставчици като Bosch, Schaeffler и Continental, с повече от два милиарда кода, които могат да се проверяват от платформа за обслужване на oneIDentity +. Серийният MAPP код ясно идентифицира всяка част от завода и поставя основата за бъдещите приложения в контекста на проследяемостта и дигитализацията. На тази основа нашите специалисти допълнително приспособиха своите услуги, за да отговорят на текущите нужди на клиентите.

„Въпреки че наличието на фалшиви части ще продължи да има значителни текущи последствия, TecAlliance и членовете на инициативата за MAPP, както и органи като IGA и IAAF са поели ангажимент да се борят с последствията му за следпродажбения пазар. Въпреки това, с oneIDentity +, независимите сервизи разполагат и с практическите средства за определяне на автентичността на частите. Дали след това ще ги монтират, явно зависи от тях. ”

Източник: IAAF

Още за борбата с фалшификатите може да видите тук.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!