Алтернативните задвижвания на превозни средства отварят нови пазарни възможности

7 януари 2020, 6:00

Технология на батерията, горивни клетки, хибридни решения: без съмнение това е зората на нова ера за автомобилната индустрия. Вярно е, че двигателите с изгаряне ще продължат да доминират и ще се подлагат на допълнително усъвършенстване през следващите 10 до 15 години – но бъдещето вече е започнало и ElringKlinger е част от него. Една от основните цели на автомобилната индустрия е да намали разхода на гориво и емисиите. Това трябва да се постигне както чрез оптимизиране на традиционния двигател с изгаряне, така и чрез използване на алтернативни горива и нови задвижващи технологии, известни като електронна мобилност. ElringKlinger разпозна потенциала за растеж на електронната мобилност на ранен етап и изгради необходимите набори от компетентности. Компанията започна разработването на продукти за алтернативни задвижващи технологии преди няколко години. Когато става дума за нови сфери на дейност, компанията може да черпи от опита си в обработката на метали и пластмаси.

Системи за контакт с клетки и модулни конектори за литиево-йонни батерии

Работата по разработването на първите продукти за електронна мобилност стартира преди десет години. Разработването на компоненти на литиево-йонни акумулатори започна през 2009 г. Тази бизнес единица вече поддържа масово производство на системи за клетъчни контакти и модулни съединители за чисто електрическо превозно средство. Вече са получени допълнителни поръчки за серийно производство. Високопроизводителните литиево-йонни батерии се използват както в хибридните, така и в изцяло електрически превозни средства. Понастоящем хибридните автомобили са малко по-напред, съчетавайки традиционния двигател с изгаряне с електрическо задвижване. Това не само спестява гориво, но и може да възстанови енергия, например при спиране.

Има няколко технически предизвикателства за преодоляване в областта на литиево-йонната батерия. Един от ключовите въпроси е управлението на температурата. Този вид батерия вече се използва в мобилни телефони, лаптопи и камери. Капацитетът за съхранение, необходим за автомобил, обаче е далеч по-голям. По-високото ниво на ток означава повече охлаждане. То води и до термично разширение, т.е. изкривяване на клетките. Имайки това предвид, трябва да бъдат разработени напълно нови системи за контакт за приложения на превозни средства, за да се отговори на тези изисквания. Тъй като управлението на температурата играе важна роля по отношение на производителността, капацитета на зареждане и безопасността на литиево-йонните батерии, ElringKlinger вече е в процес на разработване на персонализирани системи за термично екраниране за това приложение.

В същото време инженерите и техниците на компанията работят върху решения, които ще осигурят електромагнитно екраниране на батерии. В резултат на високите нива на ток в литиево-йонните батерии електромагнитното екраниране е от съществено значение за надеждната защита на бордовите електронни системи от смущения.

С тези и други решения ElringKlinger е добре позициониран, за да осигури по-нататъшен растеж с нови технологии, както за двигателите с гориво, така и за електронната мобилност.

Източник: Elring

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!