Вакуумни помпи

8 януари 2020, 13:00

Вакуумът се използват в много превозни средства за задействане на механизми, смяна на предавките и пневматична подпомагаща мощност.
Как се създават този вакуум? Какви видове вакуумни помпи се предлагат и как работят? Какво се случва с вакуумната помпа по време на ремонт на двигателя?

Вакуумна помпа в Opel Vectra B (в червено)

В много случаи вакуумните помпи са разположени директно върху главата на цилиндъра и се задвижват от разпределителния вал. Поради тези „интерфейси“, при ремонт на двигателя трябва да имате елементарни познания за вакуумните помпи.

Вакуумните помпи се използват в моторни превозни средства, в които не може да се генерира необходимия вакуум във всмукателния колектор. Това са двигатели с директно впръскване, турбо двигатели и двигатели с променливо газоразпределение. Нарастващият брой пневматични задвижвания също може да направи необходимо използването на вакуумна помпа.
С пневматични устройства могат да се постигнат високи задействащи сили в малко инсталационно пространство. Спирачни усилватели, вторични въздушни клапани, EGR клапани, управление на турбокомпресора и устройства за комфорт са само някои примери.
Тъй като повредата на усилвателите на спирачките може да доведе до опасни ситуации, вакуумната помпа се счита за защитен компонент.

Вакуумни помпи: приложения
1. Вакуумна помпа
2. Вакуумна система
3. Изпускателна клапан
4. Електрически превключвателен клапан
5. Електропневматичен датчик за налягане
6. Турбокомпресор
7. Вторичен въздушен клапан
8. Усилвател на спирачката
9. EGR клапан
Начин на работа / видове

Вакуумните помпи, използвани в моторни превозни средства, генерират вакуум приблизително 0,7 – 0,9 бара. В много случаи вакуумните помпи са разположени директно на цилиндровата глава, включени към маслената система и се задвижват от разпределителния вал.

Методът на работа на вакуумната помпа зависи от нейния дизайн и не се вижда отвън. Преди се използваха предимно бутални или мембранни вакуумни помпи, които се задвижваха от кобилица, повдигач, верига, ремък или гърбичен диск.

В наши дни се използват лопатни помпи, които са предимно закрепени в края на разпределителния вал. Новите разработки са склонни да комбинират помпи, работещи с различни среди (тандемни помпи):
Комбинираните гориво / вакуумни помпи са разположени съосно на разпределителния вал. Комбинираните помпи за вакуум / масло са инсталирани в картера.

Традиционна бутална вакуумна помпа
Най-новата разработка: вакуумна помпа с единична лопатка
Вакуумна помпа на разпределителния вал на Opel Vectra B (в червено)

Продължителна употреба на използвана вакуумна помпа в ремонтиран двигател

Доставяне на масло през фланец – Peugeot,
Citroën с дизелов двигател

Вакуумните помпи са свързани към двигателя и, в зависимост от тяхната конструкция, са включени към маслената система. След повреда на двигателя:

  • Върху вакуумната помпа заедно с двигателното масло може да попаднат отломки.
  • Възможно е вакуумната помпа да се е повредила от прегряване.
  • Възможно е вакуумната помпа да е била вече повредена.

Поради тази причина, за да предотвратите последващи повреди след ремонт на двигателя, препоръчваме да замените вакуумната помпа след повреда на двигателя.

Източник: MS Motorservice

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!