Тройно подсигуряване на управлението: Bosch допълва портфолиото от сензори за автоматизирано шофиране

9 януари 2020, 7:00

Далекообхватен лидар допълва радара и камерата

  • Харалд Крьогер: „Допълвайки пропуските на сензорите, Bosch прави автоматизирано управление на жизнеспособна възможност.“
  • Технологията на Bosch обхваща всички случаи на прилагане на автоматизирано шофиране.
  • Датчикът на лидара за далечни разстояния на Bosch ще бъде първото решение, подходящо за автомобилна употреба

Хубавите неща се получават от трети път – и автоматизираното шофиране не е изключение. Преди безопасното автоматизирано шофиране да стане реалност, в допълнение към камерата и радара е необходима и трета сензорна технология. Bosch подготвя датчици за далечни лидари за производство – първата система лидар (детектор и обхват на светлината), която е подходяща за автомобилна употреба. Тази лазерно базирана технология за измерване на разстоянието е незаменима за функции на шофиране на ниво SAE от 3 до 5. Новият сензор на Bosch ще покрива както дълги, така и близки диапазони – по магистрали и в града. Използвайки икономии от мащаба, Bosch иска да намали цената за усъвършенстваната технология и да я направи подходяща за масовия пазар.

Технологията на Bosch се грижи за всички ситуации на автоматизирано шофиране

Само паралелното внедряване на три принципа на сензори гарантира, че автоматизираното шофиране ще осигури максимална безопасност при развитието му. Това беше потвърдено от анализите на Bosch, където разработчиците разследваха всички случаи на използване на автоматизирани функции на шофиране – от помощ на магистрала до напълно автоматизирано шофиране в градовете. Например, ако мотоциклет се приближи до автоматизирано превозно средство с висока скорост на кръстовище, лидарът е необходим в допълнение към камерата и радара, за да се гарантира надеждното откриване на двуколесното превозно средство. В този случай радарите могат да се затруднят да открият тесния силует и пластичните обтекатели на мотора. Освен това камерата винаги може да бъде заслепена от светлина, падаща върху нея. Поради това има нужда от радар, камера и лидар, като трите технологии се допълват перфектно и осигуряват надеждна информация при всяка ситуация на шофиране.

Lidar е съществен елемент в автоматизираното шофиране

Можем да мислим за лазера като за трето око: в лидарните системи сензорът излъчва лазерни импулси и улавя лазерната светлина, която се разпръсва назад. След това системата изчислява разстоянията въз основа на измереното време, необходимо за светлината да се отрази обратно. Lidar предлага много висока разделителна способност с голям обхват и широко зрително поле. В резултат на това лазерно-базираният инструмент за измерване на разстоянието може надеждно да открива дори неметални предмети на голямо разстояние, като камъни на пътя. Това означава, че има достатъчно време за започване на маневри, като спиране или завиване. В същото време използването на лидар в превозните средства излага компонентите на системата, като детектора и лазера, на много изпитания – преди всичко по отношение на устойчивостта на температура и надеждността през целия живот на автомобила. При разработването на лидар Bosch може да се възползва от своите сензорни познания и системно ноу-хау в областта на радарите и технологиите на камерата. Компанията може да гарантира, че и трите сензорни технологии се допълват помежду си. „Искаме да направим автоматизираното шофиране безопасно, удобно и завладяващо. По този начин ние ще дадем решаващ принос за мобилността на бъдещето “, казва Крьогер. Далекообхватният лидар на Bosch не само ще изпълни всички изисквания за безопасност при автоматизирано шофиране, но също така ще позволи на производителите ефективно да интегрират технологията в много широк спектър от типове превозни средства в бъдеще. По този начин ние ще дадем решаващ принос за мобилността на бъдещето “, казва Крьогер.

Изкуственият интелект прави системите за помощ още по-безопасни

Bosch е иновационен лидер в сензорните технологии за системи за подпомагане на водача и автоматизирано шофиране. Компанията вече много години разработва и произвежда милиони ултразвукови, радарни и камерни сензори. През 2019 г. продажбите на Bosch на системи за помощ на водача нараснаха с 12 процента до около 2 милиарда евро. Тези системи за помощ проправят път за автоматизирано шофиране. Наскоро инженерите на Bosch успяха да изкарат на ново ниво технологията на камерата, използвана в автомобилите, като я повишат с изкуствен интелект. Технологията на камерата открива обекти, категоризира ги в класове като превозни средства, пешеходци или велосипеди и измерва тяхното движение. При претоварен градски трафик камерата може също така да разпознае и класифицира частично засенчени или пресичащи превозни средства, пешеходци и велосипедисти бързо и надеждно. Това позволява на превозното средство да задейства предупреждение или маневра за аварийно спиране според изискванията. Инженерите на Bosch също непрекъснато усъвършенстват радарната технология. Най-новото поколение радарни сензори на Bosch е още по-добро в заснемането на обкръжението на автомобила – включително при лошо време или лоши светлинни условия. Техният по-голям диапазон на откриване, широка бленда и висока ъглова резолюция са в основата на подобрената производителност.

Източник: Bosch

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!